Osnovane tri nove mjesne zajednice

Svjetlana Tadić
Osnovane tri nove mjesne zajednice

Skupština grada Banje Luke donijela je na jučerašnjoj sjednici odluku o osnivanju tri nove mjesne zajednice na području bivše MZ Zalužani, pa će ubuduće na tom prostoru biti MZ Kuljani, Priječani i Zalužani.

Odbornici su većinom glasova podržali Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o obrazovanju, organizaciji, poslovima i načinu finansiranja mjesnih zajednica na području grada Banja Luka.

Predsjednik Skupštine grada Slobodan Gavranović rekao je da je analiziranjem stanja na području grada uočena potreba da se mijenja postojeća odluka kojom se reguliše funkcionisanje mjesnih zajednica.

- Definisana su nova razgraničenja između mjesnih zajednica, da bi svi poslovi koji proizlaze i obaveze koje građani imaju bili vrlo precizno uređeni - istakao je Gavranović.

Prema njegovim riječima, Kuljani su specifično naselje, koje je nastalo poslije rata.

- Ljudima koji tu žive treba pružiti šansu da svoje odluke donose u okviru MZ. Novonastalim mjesnim zajednicama dodijelićemo objekte, te u najkraćem mogućem roku stvoriti pretpostavke u okviru raspoloživih buyetskih sredstava da obezbijedimo minimalan prostor za početak rada kancelarija mjesnih zajednica - naglasio je Gavranović.

On je dodao da u Zalužanima postoje kancelarije, te da će najvjerovatnije prva opcija biti da i MZ Kuljani u tim prostorijama rješava svoje poslove.

Odbornik Narodne demokratske stranke Krsto Jandrić rekao je da će se stvoriti problem pri organizovanju biračkih spiskova u novonastalim MZ.

- Odluka je donesena i može se reći da smo se svi zalagali za to. Međutim to može da stvori problem kod glasačkih spiskova pred ovogodišnje izbore. Na svim prethodnim izborima stvarana je zabuna među glasačima, gdje, ko i kojoj mjesnoj zajednici pripada. Nadamo se da će vlasti učiniti sve da sada do toga ne dođe - izjavio je Jandrić.

Odbornik Partije demokratskog progresa Zoran Talić je istakao da će prilikom formiranja novih mjesnih zajednica doći do konfuzije tokom izbora.

- Sada je takva situacija da su dobrom dijelu mjesnih zajednica priključena neka naselja koja im prije nisu pripadala. Ljudi neće znati gdje da idu da glasaju. To je problem i potrebno je da se promijene birački spiskovi, da bi se birači na vrijeme obavijestili o mjestu na kojem treba da glasaju - istakao je Talić.

Odbornici su na Skupštini grada između ostalog usvojili i nekoliko prijedloga o donošenju izmjena dijelova regulacionih planova u Lazarevu i Obilićevu.

U aktivnom času prije početka razmatranja dnevnog reda Skupštine razgovarali smo i o problemima građana u MZ Srpske toplice, problemu parkiranja kod Kliničkog centra Banja Luka, zadržavanju vode na mostu u Saračici, izlijevanju Vrbasa i drugim problemima u gradu.

Peticija

Odbornik PDP-a Zoran Talić predstavio je Skupštini grada peticiju koju su napisali roditelji učenika koji pohađaju OŠ "Branislav Nušić" te traže izgradnju trotoara i autobuskih stajališta.

- Inicijativa je predstavljena, sada treba da uđe u skupštinsku proceduru. Mi smo podržali građane, jer su nas oni i birali i insistiraćemo da ta inicijativa prođe - rekao je Talić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana