Основане три нове мјесне заједнице

Свјетлана Тадић
Основане три нове мјесне заједнице

Скупштина града Бање Луке донијела је на јучерашњој сједници одлуку о оснивању три нове мјесне заједнице на подручју бивше МЗ Залужани, па ће убудуће на том простору бити МЗ Куљани, Пријечани и Залужани.

Одборници су већином гласова подржали Приједлог одлуке о измјенама и допунама Одлуке о образовању, организацији, пословима и начину финансирања мјесних заједница на подручју града Бања Лука.

Предсједник Скупштине града Слободан Гаврановић рекао је да је анализирањем стања на подручју града уочена потреба да се мијења постојећа одлука којом се регулише функционисање мјесних заједница.

- Дефинисана су нова разграничења између мјесних заједница, да би сви послови који произлазе и обавезе које грађани имају били врло прецизно уређени - истакао је Гаврановић.

Према његовим ријечима, Куљани су специфично насеље, које је настало послије рата.

- Људима који ту живе треба пружити шансу да своје одлуке доносе у оквиру МЗ. Новонасталим мјесним заједницама додијелићемо објекте, те у најкраћем могућем року створити претпоставке у оквиру расположивих буyетских средстава да обезбиједимо минималан простор за почетак рада канцеларија мјесних заједница - нагласио је Гаврановић.

Он је додао да у Залужанима постоје канцеларије, те да ће највјероватније прва опција бити да и МЗ Куљани у тим просторијама рјешава своје послове.

Одборник Народне демократске странке Крсто Јандрић рекао је да ће се створити проблем при организовању бирачких спискова у новонасталим МЗ.

- Одлука је донесена и може се рећи да смо се сви залагали за то. Међутим то може да створи проблем код гласачких спискова пред овогодишње изборе. На свим претходним изборима стварана је забуна међу гласачима, гдје, ко и којој мјесној заједници припада. Надамо се да ће власти учинити све да сада до тога не дође - изјавио је Јандрић.

Одборник Партије демократског прогреса Зоран Талић је истакао да ће приликом формирања нових мјесних заједница доћи до конфузије током избора.

- Сада је таква ситуација да су добром дијелу мјесних заједница прикључена нека насеља која им прије нису припадала. Људи неће знати гдје да иду да гласају. То је проблем и потребно је да се промијене бирачки спискови, да би се бирачи на вријеме обавијестили о мјесту на којем треба да гласају - истакао је Талић.

Одборници су на Скупштини града између осталог усвојили и неколико приједлога о доношењу измјена дијелова регулационих планова у Лазареву и Обилићеву.

У активном часу прије почетка разматрања дневног реда Скупштине разговарали смо и о проблемима грађана у МЗ Српске топлице, проблему паркирања код Клиничког центра Бања Лука, задржавању воде на мосту у Сарачици, излијевању Врбаса и другим проблемима у граду.

Петиција

Одборник ПДП-а Зоран Талић представио је Скупштини града петицију коју су написали родитељи ученика који похађају ОШ "Бранислав Нушић" те траже изградњу тротоара и аутобуских стајалишта.

- Иницијатива је представљена, сада треба да уђе у скупштинску процедуру. Ми смо подржали грађане, јер су нас они и бирали и инсистираћемо да та иницијатива прође - рекао је Талић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана