Од 1.219 дјеце 950 има каријес

В. П.
Од 1.219 дјеце 950 има каријес

Бањалука - Систематски стоматолошки преглед 1.219 дјеце за упис у први разред основне школе показао је да 950 или 77,93 одсто малишана има каријес зуба а 269 или 22,07 одсто су дјеца са здравим - млијечним и сталним зубима.

Потврдили су то у Дому здравља и истакли да чак 471 дијете или 38,72 одсто имају каријес из раног дјетињства.

Специјалиста превентивне дјечије стоматологије Зоран Гвозден је рекао да у народу влада мишљење да млијечни зуби нису важни.

- Родитељи не посвећују довољно пажње оралној хигијени млијечних зуба. У највећем броју случајева прва интервенција код дјеце буде болна јер се морају извршити због јаких упала и болова а то оставља трауме - нагласио је Гвозден.

Додао је да управо систематски преглед за упис дјеце у први разред основне школе у највећем броју случајева малишанима представља први сусрет са стоматологом.

- То је  потпуно погрешно. Први преглед код стоматолога би требао да се обави по ницању првих зуба да би родитељи добили упутство о оралној хигијени и значају оралног здравља. Тада се одређује индивидуални превентивни програм помоћу кога утврђујемо колики је ризик појединог дјетета за настанак каријеса и других оралних обољења - прецизирао је Гвозден.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана