Оаза одмора у срцу града

Маријана Миљић
Оаза одмора у срцу града

У акцији "Гласа Српске" и Радио-телевизије Републике Српске "Најкутак Републике Српске", бањолучки парк "Петар Кочић" добио је прву награду као најљепше уређена јавна површина.

Градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић рекао је да је прва нагрда за парк "Петар Кочић", награда свим људима који се труде да Бања Лука буде град који може да послужи за примјер како се уређују јавне површине.

- Ово је такође још једна потврда колико су наши грађани прихватили парк "Петар Кочић" у садашњем изгледу, а то најбоље може да се види по томе што је сваки дан парк препун омладине - рекао је Давидовић.

Централни бањолучки парк "Петар Кочић" постоји од 1930. године и првобитно је назван парком бана Светислава-Тисе Милосављевића. Двије године касније, у парку је откривен споменик "Петру Кочићу" чије име данас носи. У току Другог свјетског рата у потпуности је срушен, да би након рата био уређен.

Парк "Петар Кочић" са Музичким павиљоном и фонтаном, преставља неизбјежно мјесто за окупљање Бањолучана. 

Главна стаза пролази поред споменика "Петра Кочића" до Музичког павиљона. Стазу прате водени мотиви на једној и клупе на другој страни. Централни травњак испред Музичког павиљона служи за посматрање догађаја у павиљону, али и за шетњу. На тротоару у парку се налазе уличне свјетиљке и клупе. Материјали од којих је изграђен парк су камен, асфалт, дрво..... и стварају пријатан амбијент за дјечију игру, сједење и ћаскање...

У парку "Петар Кочић" засађено је више од 50 врста различитог зеленила што представља својеврсна плућа највећег града Републике Српске. Поред зеленила у парку постоје и многобројне врсте цвијећа које цвјета током цијеле године.

Парк потврђује идентитет града Бање Луке, као града зеленила и алеја.

- Парк "Петар Кочић" је оаза за одмор у срцу града. Ту у хладовини, уживам у љепоти зеленила. Управо то дрвеће ме врати у дане моје младости, у времена када се другачије живјело. Додуше, парк је тада био нешто другачији а ја сам презадовољна и данашњим модерним изгледом мог омиљеног мјеста - каже пензионерка из Бање Луке Стана Предић.

О парку "Петар Кочић" брине Одјељење за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја у Aдминистративној служби града.

Парк "Петар Кочић" је ревитализован 2006. године и са изграђеним Музичким павиљоном проглашен је најуспјешнијом инфраструктурном грађевином у БиХ, за коју је добио награду CEMEX 2007. године, у Мексику.

Конкурс

Конкурс за учешће у акцији "Најкутак РС" трајао је од 16. до 29. маја. У том временском периоду сви заинтересовани грађани и јавне установе, који су сматрали да њихов животни и радни простор својом уредношћу заслужује да се нађе у конкуренцији за најљепши кутак у Републици Српској, могли су да своје пријаве пошаљу на купону који је објављиван у "Гласу Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана