OŠ Dositej Obradović - Škola u tri vijeka

Svjetlana Tadić
OŠ Dositej Obradović - Škola u tri vijeka

Jedna je od najstarijih škola, ne samo na području Banje Luke nego i Republike Srpske i BiH, Osnovna škola "Dositej Obradović" nizom manifestacija obilježiće ovog vikenda 130 godina postojanja.

- Za ovaj vrijedan jubilej pripremili smo bogat kulturno-zabavni program, a svjetlost dana će ugledati i monografija pod nazivom "Škola u tri vijeka", koja prikazuje istorijat OŠ "Dositej Obradović" u 19, 20. i 21. vijeku - rekao je direktor ove škole i autor monografije Dragan Kovačević.

Prema njegovim riječima, škola je počela sa radom davne 1879. godine, odmah nakon što je Austrougarska okupirala BiH.

- Tada je nosila ime "Prva dječačka osnovna škola", a u narodu je bila poznata kao "Carska škola". Nalazila se na mjestu između današnjeg Elektrotehničkog fakulteta i zgrade "Vodovoda", na lijevoj obali Vrbasa - ispričao je Kovačević. Prema njegovim riječima, škola je radila u jednospratnoj zgradi sa četiri učionice i prostorijom za učitelje i kao takva opstala je do Prvog svjetskog rata.

- Poslije toga dobila je ime "Treća narodna osnovna škola" i preselila se u zgradu koja danas pripada Republičkom pedagoškom zavodu, na desnu obalu rijeke Vrbas i tu je ostala do početka Drugog svjetskog rata - rekao je Kovačević.

Kovačević priča da je škola nekoliko puta mijenjala ime, pa su je ustaške vlasti preimenovale u "Treću državnu pučku školu", a od 1958. godine škola je nosila ime narodnog heroja Kasima Hadžića.

- Od 1993. godine nosi ime velikana srpske riječi i prosvjetitelja Dositeja Obradovića - naglasio je Kovačević.

On je dodao da škola u kontinuitetu radi 130 godina i da je jedna od rijetkih koja nije prekidala svoj rad na duže periode, već samo kada je bila useljena od strane okupacionih snaga njemačke i austrijske vojske.

- Mnogobrojne istaknute društveno-političke, kulturne i sportske ličnosti bile su učenici naše škole, kao što su književnik i publicista Veselin Masleša, slikari Božidar Nikolić i Slobodan Dragaš, arhitekta Rajko Dušanić, profesor Željko Mirjanić, pjesnikinja Nasiha Kapidžić, glumica Nikolina Đurđević, kao i mnogobrojni univerzitetski profesori, sportisti... - istakao je Kovačević.

Danas OŠ "Dositej Obradović" pohađa oko 550 učenika i ima 47 zaposlenih radnika.

- U vrijeme SFRJ škola je radila u tri školske zgrade i imala je više od 2.000 učenika. Zbog ratnih dešavanja i preseljavanja stanovništva došlo je do smanjenja broja učenika - pojasnio je Kovačević.

U OŠ su organizovane mnogobrojne sekcije, sportske, kulturno-zabavne, umjetničke i druge.

- Prioritet je da opremimo kabinet informatike novim računarima, jer su postojeći prilično dotrajali, kao i kabinet fizike i hemije - rekao je direktor Dragan Kovačević.

Svečanosti

- Dugo smo se pripremali za obilježavanje jubileja. U subotu u 11 časova u prostorijama škole biće organizovana promocija knjige "Škola u tri vijeka", a za 17 časova predviđena je svečanost u okviru koje će se predstaviti naše sekcije. Za nedjelju u 19.30 časova u Narodnom pozorištu RS planirano je otvaranje izložbe likovnih radova učenika škole, a za 20 časova svečana akademija - rekla je pedagog Gordana Kecman, koja već 31 godinu radi u školi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana