ОШ Доситеј Обрадовић - Школа у три вијека

Свјетлана Тадић
ОШ Доситеј Обрадовић - Школа у три вијека

Једна је од најстаријих школа, не само на подручју Бање Луке него и Републике Српске и БиХ, Основна школа "Доситеј Обрадовић" низом манифестација обиљежиће овог викенда 130 година постојања.

- За овај вриједан јубилеј припремили смо богат културно-забавни програм, а свјетлост дана ће угледати и монографија под називом "Школа у три вијека", која приказује историјат ОШ "Доситеј Обрадовић" у 19, 20. и 21. вијеку - рекао је директор ове школе и аутор монографије Драган Ковачевић.

Према његовим ријечима, школа је почела са радом давне 1879. године, одмах након што је Aустроугарска окупирала БиХ.

- Тада је носила име "Прва дјечачка основна школа", а у народу је била позната као "Царска школа". Налазила се на мјесту између данашњег Електротехничког факултета и зграде "Водовода", на лијевој обали Врбаса - испричао је Ковачевић. Према његовим ријечима, школа је радила у једноспратној згради са четири учионице и просторијом за учитеље и као таква опстала је до Првог свјетског рата.

- Послије тога добила је име "Трећа народна основна школа" и преселила се у зграду која данас припада Републичком педагошком заводу, на десну обалу ријеке Врбас и ту је остала до почетка Другог свјетског рата - рекао је Ковачевић.

Ковачевић прича да је школа неколико пута мијењала име, па су је усташке власти преименовале у "Трећу државну пучку школу", а од 1958. године школа је носила име народног хероја Касима Хаџића.

- Од 1993. године носи име великана српске ријечи и просвјетитеља Доситеја Обрадовића - нагласио је Ковачевић.

Он је додао да школа у континуитету ради 130 година и да је једна од ријетких која није прекидала свој рад на дуже периоде, већ само када је била усељена од стране окупационих снага њемачке и аустријске војске.

- Многобројне истакнуте друштвено-политичке, културне и спортске личности биле су ученици наше школе, као што су књижевник и публициста Веселин Маслеша, сликари Божидар Николић и Слободан Драгаш, архитекта Рајко Душанић, професор Жељко Мирјанић, пјесникиња Насиха Капиџић, глумица Николина Ђурђевић, као и многобројни универзитетски професори, спортисти... - истакао је Ковачевић.

Данас ОШ "Доситеј Обрадовић" похађа око 550 ученика и има 47 запослених радника.

- У вријеме СФРЈ школа је радила у три школске зграде и имала је више од 2.000 ученика. Због ратних дешавања и пресељавања становништва дошло је до смањења броја ученика - појаснио је Ковачевић.

У ОШ су организоване многобројне секције, спортске, културно-забавне, умјетничке и друге.

- Приоритет је да опремимо кабинет информатике новим рачунарима, јер су постојећи прилично дотрајали, као и кабинет физике и хемије - рекао је директор Драган Ковачевић.

Свечаности

- Дуго смо се припремали за обиљежавање јубилеја. У суботу у 11 часова у просторијама школе биће организована промоција књиге "Школа у три вијека", а за 17 часова предвиђена је свечаност у оквиру које ће се представити наше секције. За недјељу у 19.30 часова у Народном позоришту РС планирано је отварање изложбе ликовних радова ученика школе, а за 20 часова свечана академија - рекла је педагог Гордана Кецман, која већ 31 годину ради у школи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана