Нови урбанистички план након 40 година

Ј. С.
Нови урбанистички план након 40 година

На међународном тендеру је за пројектанта за израду урбанистичког плана града и извјештаја о стратешкој процјени утицаја на животну средину изабран конзорцијум који чини група понуђача, и то “Урбис центар” из Бањалуке, ЦЕП - Центар за планирање урбаног развоја из Београда и Институт за заштиту и екологију Републике Српске.

 

 

- Вриједност посла је око 550.000 КМ и град би, уколико не буде жалби на избор, након више од четири деценије требало да добије нови урбанистички план који ће да дефинише визију будућег развоја града - саопштено је из Градске управе.

У Одјељењу за просторно уређење речено је да је ријеч о комплексном послу са великим обухватом терена и да је за израду потребно до двије године.

- Савјет за израду урбанистичког плана, у чијем раду учествују бројни стручњаци из земље и региона, утврдио је смјернице којим ће се руководити приликом израде овог стратешког документа. Будући урбанистички план треба да препозна Бањалуку као регионални центар и град будућности, односно паметни и град зеленила - наведено је из Одјељења за просторно уређење.

Према овим смјерницама, урбанистички план треба да буде и такав да очува културни идентитет и планира нове функције и садржаје којим ће бити унапријеђени урбани идентитет, привреда, инфраструктура, саобраћај и туристичка понуда.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана