Novi pravci stvaralaštva

Aleksandra Rajković
Novi pravci stvaralaštva

BANjALUKA - Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske od petka i subote ima dvije nove izložbe. Riječ je o izložbi makedonskog umjetnika Goceta Nanevskog, koja je u petak otvorena u Muzeju savremene umjetnosti, kao i izložbi Nenada Maleševića i Miodraga Manojlovića, koja je u subotu otvorena u izložbeno-prodajnom salonu MSURS.

O značaju postavke Goceta Nanevskog dovoljno govori činjenica da je ova izložba, naslovljena kao "Pedeset ili pedeset", predstavljala Makedoniju na Venecijanskom bijenalu 2009. godine.

- Banjaluka ima priliku da vidi ekskluzivno predstavljanje ove izložbe. Moglo bi se reći da je ona na neki način kruna mog cjelokupnog dosadašnjeg stvaralaštva - rekao je Nanevski.

Kustos Muzeja savremene umjetnosti Žana Vukičević ističe značaj ove postavke.

- Iako je konkretni upotrebni objekat ovdje izmješten iz svog prvobitnog okruženja i iskorišćen kao matrica za jednu novu cjelinu, može se reći da brojčanik nije u potpunosti izgubio i svoju izvornu funkciju. Odbrojavanje količine određene materije (litara benzina) zamijenjeno je na simboličkom nivou odbrojavanjem protoka vremena i brzine kretanja, odnosno nezaobilaznih činilaca života savremenog čovjeka - objasnila je Žana Vukičević.  

Kustos Muzeja savremene umjetnosti Nemanja Mićević naglasio je značaj novog prostora za izložbe, izložbeno-prodajnog salona MSURS.

- Ovaj prostor može da ponudi veoma raznovrsne medijske mogućnosti, kao što su video-radovi i instalacije. Pozivam sve svoje kolege, kustose, teoretičare umjetnosti i umjetnike da promišljaju o ovom prostoru. Želimo da ovo postane jedan bitan izglagački prostor i da se ovdje dešava okupljanje novih ideja, izazova i razmjena znanja - kaže Nemanja Mićević.

Malešević i Manojlović

"Storyboard" je projekat zajedničke izložbe radova Nenada Maleševića i Miodraga Manojlovića. Izložba obuhvata slike i crteže nastale u periodu od 2007. do 2010. godine. Kustosi izložbe su Aleksandra Sekulić i Maida Gruden iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana