Нови правци стваралаштва

Александра Рајковић
Нови правци стваралаштва

БAЊAЛУКA - Музеј савремене умјетности Републике Српске од петка и суботе има двије нове изложбе. Ријеч је о изложби македонског умјетника Гоцета Наневског, која је у петак отворена у Музеју савремене умјетности, као и изложби Ненада Малешевића и Миодрага Манојловића, која је у суботу отворена у изложбено-продајном салону МСУРС.

О значају поставке Гоцета Наневског довољно говори чињеница да је ова изложба, насловљена као "Педесет или педесет", представљала Македонију на Венецијанском бијеналу 2009. године.

- Бањалука има прилику да види ексклузивно представљање ове изложбе. Могло би се рећи да је она на неки начин круна мог цјелокупног досадашњег стваралаштва - рекао је Наневски.

Кустос Музеја савремене умјетности Жана Вукичевић истиче значај ове поставке.

- Иако је конкретни употребни објекат овдје измјештен из свог првобитног окружења и искоришћен као матрица за једну нову цјелину, може се рећи да бројчаник није у потпуности изгубио и своју изворну функцију. Одбројавање количине одређене материје (литара бензина) замијењено је на симболичком нивоу одбројавањем протока времена и брзине кретања, односно незаобилазних чинилаца живота савременог човјека - објаснила је Жана Вукичевић.  

Кустос Музеја савремене умјетности Немања Мићевић нагласио је значај новог простора за изложбе, изложбено-продајног салона МСУРС.

- Овај простор може да понуди веома разноврсне медијске могућности, као што су видео-радови и инсталације. Позивам све своје колеге, кустосе, теоретичаре умјетности и умјетнике да промишљају о овом простору. Желимо да ово постане један битан изглагачки простор и да се овдје дешава окупљање нових идеја, изазова и размјена знања - каже Немања Мићевић.

Малешевић и Манојловић

"Storyboard" је пројекат заједничке изложбе радова Ненада Малешевића и Миодрага Манојловића. Изложба обухвата слике и цртеже настале у периоду од 2007. до 2010. године. Кустоси изложбе су Aлександра Секулић и Маида Груден из Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана