Nova raspodjela gradske kase na ljeto

Nova raspodjela gradske kase na ljeto 22.02.2018 15:32 | Vesna Popović

Banjaluka - Rebalans ovogodišnjeg budžeta grada trebalo bi da se nađe pred odbornicima na jednom od ljetnjih zasjedanja Skupštine, čime bi iznos u gradskoj kasi bio povećan na više od 140 miliona KM, odnosno za najmanje 8,5 miliona KM u odnosu na trenutni.

Rekao je to gradonačelnik Igor Radojičić u pauzi jučerašnjeg skupštinskog zasjedanja na kojem su odbornici razmatrali odluku o emisiji obveznica u iznosu do šest milion KM za realizaciju pet kapitalnih projekata.

Ukoliko ova odluka dobije podršku odbornika, taj iznos bi trebalo da bude uvršćen u budžet grada kroz rebalans.

- Postoji tendencija rasta sredstava u budžetu za ovu godinu koji iznosi 134,9 miliona KM. Trebalo bi da dobijemo 2,5 miliona KM za rekonstrukciju Banskog dvora, dok bismo emisijom obveznica od šest miliona KM povećali budžet na prihodovnoj strani. Aplicirali smo za pojedine donacije, a očekujemo i suficit iz 2017, što bi budžet povećalo na više od 140 miliona KM - pojasnio je Radojičić.

Kazao je da rebalans budžeta nije moguć prije maja ili juna.

Podsjetio je da će kroz emisiju obveznica biti finansirani izgradnja novog Zelenog mosta, završetak istočnog tranzita i nastavak gradnje vodovodnog sistema "Crno vrelo".

- Osim toga, tim novcem će se rekonstruisati ulica Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, te adaptirati bivši Šoping centar u novu sportsku dvoranu - rekao je Radojičić.

Tokom višečasovne rasprave odbornici su se saglasili da su ovi projekti potrebni. Potpredsjednik Skupštine Milan Milaković je rekao da će SP podržati emisiju obveznica.

- Realizacija tih projekata je potrebna za poboljšanje života građana, a siguran sam da grad može vraćati to novo zaduženje - kazao je Milaković.

Narodni odbornik Predrag Vulin je rekao da će on i njegov kolega Ljubo Ninković podržati ovu emisiju obveznica jer je to u interesu građana.

- Insistiraćemo da odbornici svaka tri mjeseca dobiju izvještaj o realizaciji tih projekata - kazao je Vulin.

Zamjerke su imali odbornici kluba Saveza za promjene i Slobode, ali ne u vezi sa projektima, već njihovim finansiranjem.

Odbornik kluba Saveza za promjene Draško Stanivuković je rekao da neće podržati odluku o emisiji obveznica, jer je riječ o kreditu koji građani moraju da vrate.

- Narod može biti srećan zbog mostova, ulica i toplane, ali treba da zna da je to više od 25 miliona KM kratkoročnih, dugoročnih kredita i garancija - istakao je Stanivuković.

Odgovarajući na ove primjedbe, Radojičić je rekao da je ova administracija lani povećala zaduženja grada samo za kredit EDRB-a za novu toplanu od 16 miliona KM.

- Ostalo je bilo restrukturiranje ranijeg duga grada i garancija stare "Toplane" - rekao je Radojičić.

Potpisivanje ugovora

Igor Radojičić je najavio da će grad i "Putevi RS" danas potpisati sporazum po kojem će to preduzeće ove godine u gradu realizovati tri kapitalna projekta.

- Predvidjeli su sredstva za gradnju istočnog tranzita koji se vezuje za naše planove za nastavak tog projekta za koji grad planira novac iz emisije obveznica, te gradnju. Trebalo bi da gradimo još dva kružna toka, kod "Sirana" na Laušu i kod tržnog centra "Delta" na Banjalučkom polju - naveo je Radojičić.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica