Нова расподјела градске касе на љето

Весна Поповић
Нова расподјела градске касе на љето

Бањалука - Ребаланс овогодишњег буџета града требало би да се нађе пред одборницима на једном од љетњих засједања Скупштине, чиме би износ у градској каси био повећан на више од 140 милиона КМ, односно за најмање 8,5 милиона КМ у односу на тренутни.

Рекао је то градоначелник Игор Радојичић у паузи јучерашњег скупштинског засједања на којем су одборници разматрали одлуку о емисији обвезница у износу до шест милион КМ за реализацију пет капиталних пројеката.

Уколико ова одлука добије подршку одборника, тај износ би требало да буде увршћен у буџет града кроз ребаланс.

- Постоји тенденција раста средстава у буџету за ову годину који износи 134,9 милиона КМ. Требало би да добијемо 2,5 милиона КМ за реконструкцију Банског двора, док бисмо емисијом обвезница од шест милиона КМ повећали буџет на приходовној страни. Аплицирали смо за поједине донације, а очекујемо и суфицит из 2017, што би буџет повећало на више од 140 милиона КМ - појаснио је Радојичић.

Казао је да ребаланс буџета није могућ прије маја или јуна.

Подсјетио је да ће кроз емисију обвезница бити финансирани изградња новог Зеленог моста, завршетак источног транзита и наставак градње водоводног система "Црно врело".

- Осим тога, тим новцем ће се реконструисати улица Краља Александра Првог Карађорђевића, те адаптирати бивши Шопинг центар у нову спортску дворану - рекао је Радојичић.

Током вишечасовне расправе одборници су се сагласили да су ови пројекти потребни. Потпредсједник Скупштине Милан Милаковић је рекао да ће СП подржати емисију обвезница.

- Реализација тих пројеката је потребна за побољшање живота грађана, а сигуран сам да град може враћати то ново задужење - казао је Милаковић.

Народни одборник Предраг Вулин је рекао да ће он и његов колега Љубо Нинковић подржати ову емисију обвезница јер је то у интересу грађана.

- Инсистираћемо да одборници свака три мјесеца добију извјештај о реализацији тих пројеката - казао је Вулин.

Замјерке су имали одборници клуба Савеза за промјене и Слободе, али не у вези са пројектима, већ њиховим финансирањем.

Одборник клуба Савеза за промјене Драшко Станивуковић је рекао да неће подржати одлуку о емисији обвезница, јер је ријеч о кредиту који грађани морају да врате.

- Народ може бити срећан због мостова, улица и топлане, али треба да зна да је то више од 25 милиона КМ краткорочних, дугорочних кредита и гаранција - истакао је Станивуковић.

Одговарајући на ове примједбе, Радојичић је рекао да је ова администрација лани повећала задужења града само за кредит ЕДРБ-а за нову топлану од 16 милиона КМ.

- Остало је било реструктурирање ранијег дуга града и гаранција старе "Топлане" - рекао је Радојичић.

Потписивање уговора

Игор Радојичић је најавио да ће град и "Путеви РС" данас потписати споразум по којем ће то предузеће ове године у граду реализовати три капитална пројекта.

- Предвидјели су средства за градњу источног транзита који се везује за наше планове за наставак тог пројекта за који град планира новац из емисије обвезница, те градњу. Требало би да градимо још два кружна тока, код "Сирана" на Лаушу и код тржног центра "Делта" на Бањалучком пољу - навео је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана