Ноћ вјештица пробудила машту Бањалучана

nezavisne.com
Ноћ вјештица пробудила машту Бањалучана

Бањалука - Halloween или Ноћ вјештица, синоћ је обиљежена и у Бањалуци.

Шетајући градом могле су се срести многе необичне појаве попут индијанаца, каубојаца, вампира, ликова из бајки нашег дјетињства, историјских личности, зомбија, нинџи и слично. Бањалучки кафићи и клубови организовали су незаборавну ноћ за све креативце.

Екипа ''Независних новина'' забиљежила је неке од необичних костима у овој ноћи.

Ноћ вјештица или Halloween обиљежава се у ноћи између 31. октобра и 1. новембра и празник је који се највише слави у Америци, али под утицајем америчке филмографије постаје све више прихваћен и у остатку свијета, па тако и код нас.

Велика заслуга за проширење прославе Ноћи вјештица приписује се режисеру Џону Карпентеру, који је снимио хорор филм на ту тематику.

Ноћ вјештица нуди особама прилику да на површину изнесу своју фантазију и оживе своју машту.

Он вуче коријене из древног претхришћанског келтског фестивала мртвих. Према келтском календару, 1. новембар означавао је почетак зиме, почетак нове године, те почетак и крај животног циклуса.

Келти су вјеровали да на овај дан душе покојника прелазе на други свијет. Ту ноћ Келти су палили ватре како би помогли залуталим душама у проналаску пута, те како би умирили духове и вјештице, те ноћи су износили дарове у облику хране и пића.

Римљани су у великој мјери прихватили келтске обичаје и у првом вијеку нове ере "Самхаин" је асимилован у традиционалне римске октобарске фестивале, као што је фестивал "Pomone", богиње воћа и дрвећа. Симбол "Pomone" је јабука, што донекле може објаснити модерну традицију омиљене дјечје забаве, хватања зубима јабуке која плута на води.

Како је вјеровање у опсједнутост духовима сплашњавало, тако се и церемонија фестивала мијењала током времена, а костимирања у духове, гоблине и вјештице попримала су све ритуалнији облик.

Након доласка хришћанства слављење келтске нове године и њихови изворни обичаји су се нешто измијенили, али се задржала традиција прославе Ноћи вјештица.

Код нас још не постоји масовна навика прославе овог празника, али они жељни доброг провода увијек ће пронаћи неки парти, хорор на телевизији или бундевама украшен излог.

Главни симбол Ноћи вјештица су бундеве, али и све оно што може уплашити људе, маске и симболи који се код нас традиционално користе за машкаре.

Лампиони који се праве од великих наранџастих бундева спајају симболику ватре, хране и маске. Њих је лако израдити. Довољно је издубити бундеву, те ставити у њу свијећу или сијалицу.

Иако су многи култови усвојили Ноћ вјештица као омиљени фестивал, сам ритуал је лишен сваке повезаности са "злим" духовима и црном магијом. Настао је спајањем келтског фестивала прославе нове године и средњовјековних европских молитвених ритуала.

Данас чак и многе цркве имају прославе Ноћи вјештица и одобравају доношење бундевастих Д џек-фењера на дјечје забаве, тако да је Ноћ вјештица "зла" само у оној мјери у којој је некоме стало да је таквом направи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана