Niko neće da razdvaja otpad

Danijela Stokanić
Niko neće da razdvaja otpad

Banjaluka - Građani rijetko razdvajaju papir, plastiku, staklo i limenke prilikom odlaganja otpada, iako već godinama imaju namjenske kontejnere.

Kako su nam objasnili u Komunalnom preduzeću "Čistoća", na više lokacija postavljeno je oko 100 kontejnera za selektivno odlaganje otpada, ali, kako kažu, uzalud, jer svijest građana o zaštiti okoline još nije razvijena.

- Iako je od postavljanja prvog namjenskog kontejnera prošlo gotovo 12 godina, građani i dalje smeće radije odlažu u obične, iako vide da su poprilično puni - rekao je direktor komunalnog preduzeća Aleksandar Bajić.

Dodao je da radnici "Čistoće" svakodnevno obilaze i istresaju kontejnere za kućni otpad, dok sa namjenskim to nije slučaj.

- Kontejneri za plastiku, papir i metal su obično prazni. Međutim, i ako se šta nađe u njima, to povade građani koji prikupljaju sekundarne sirovine - kazao je Bajić, dodajući da najviše takvih kontejnera ima u centru grada i oko škola.

Prema njegovim riječima, odmah na startu se moglo zaključiti da ideja o selekciji otpada po kontejnerima među građanima neće tako lako zaživjeti.

- Nekih 12 namjenskih kontejnera je uništeno, odnosno zapaljeno, čim je i postavljeno. Iz pojedinih škola smo dobili zahtjeve da iz njihovih dvorišta povučemo kontejnere, a zašto, to nam nisi objasnili - istakao je Bajić.

Dodao je da su svi kontejneri u gradu svakodnevno na meti vandala, tako da ne prođe dan a da neki ne bude oštećen.

Uobičajena opravdanja građana za nerazdvajanje papira, plastike, stakla i limenki prilikom odlaganja otpada su neinformisanost, stare navike i nedostatak vremena.

Penzionerka Zorka Trifunović iz naselja Obilićevo kaže da ponekad odvaja papir i plastiku u posebne kese u kući i da ih baci u kontejnere.

- Iskreno, do sada sam nekoliko puta odvojila, ali češće ih bacim sve zajedno. Nekad ne mogu ni osnovne stvari po kući da sredim, godine su me stigle... A i navikla sam na stare kontejnere - rekla je Trifunovićeva.

Ana Dukić kaže da, uprkos tome što ispred kuće pored starih kontejnera stoje i namjenski, ne koristi ih.

- Vidjela sam te kontejnere, baš sam se pitala za šta su. Navikla sam da koristim stare - rekla je Dukićeva i dodala da će ubuduće povesti računa.

Novi kontejneri

Aleksandar Babić kaže da ne zna da li će preduzeće, kojem je on na čelu, postavljati još namjenskih kontejnera.

- O postavljanju i nabavci odlučuje Gradska uprava - objasnio je Babić.

Prema programu zajedničke komunalne potrošnje grada, ove godine je za nabavku kontejnera za odlaganje otpada planirano 30.000 maraka, a za sanaciju i održavanje postojećih platoa za kontejnere 5.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana