Neriješeni imovinski odnosi odgađaju izgradnju

Sanja Jokić
Neriješeni imovinski odnosi odgađaju izgradnju

Izgradnja Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima VRS i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske na Bulevaru čeka na rješavanje imovinsko pravnih odnosa za zemljište kao i izradu tehničke dokumentacije za izdavanje građevinske dozvole.

Izjavio je ovo "Glasu Srpske" pomoćnik ministra rada i boračko invalidske zaštite RS Duško Milunović.

- Još nije utvrđen tačan termin početka radova a ukupna predračunska vrijednost objekta je oko osam miliona maraka. Spomenik će biti izgrađen na platou između Bulevara cara Dušana, ulica Skendera Kulenovića i Teodora Kolokotronisa, odnosno između poslovnog centra "Ekvator" i tvrđave Kastel - kazao je Milunović.

Gradske vlasti su imenovale Komisiju i sprovele konkurs po postupku međunarodnog i javnog konkursa za izradu Idejnog rješenja spomenika.

- Idejni projekat ovog Spomen-kompleksa izradio je Arhitektonsko-građevinski fakultet u Banjoj Luci. Prvonagrađeno i usvojeno idejno rješenje nudi četiri specifične ambijentalne cjeline, među kojima su podzemna spomen-soba, trg, park i spomenik koji su povezani sa okolinom. Time su uspostavljene dinamičke smjene različitosti oblikovanih prostora a kompleks je povezan u cjelinu koja ima prozračnost i vizuelnu atraktivnost. Predviđeno je i postavljanje pet grupacija stubova koji označavaju toliko godina rata - kazao je portparol Administrativne službe grada Milenko Šajić.

Prema njegovim riječima, Gradska uprava snosila je dio troškova dosadašnje izrade tehničke dokumentacije u iznosu od 150.000 maraka.

- Prostor između tvrđave Kastel, gradske Tržnice i takozvanog Bulevara određen i definisan Regulacionim planom "Jug 7" i odranije je rezervisan za izgradnju ovog spomen-obilježja. Na taj način grad Banja Luka ali i Republika Srpska žele da odaju dužnu počast i zahvale svima onima koji su za Republiku Srpsku dali ono što je najvrednije - svoje živote - kazao je Šajić.

Penzioner Milanko Spasić kaže da su borci Vojske Republike Srpske zaslužili veliki spomenik u centru Banje Luke.

- Spomenik na Bulevaru će ujedno biti trajni podsjetnik na herojsku borbu srpskog naroda za opstanak na ovim prostorima. Ovo je najmanje što se može učiniti za sve srpske rodoljube koji su se borili za Republiku Srpsku - rekao je Spasić.

Sa njegovim mišljenjem slaže se i Gospa Stojanović iz Borika.

- U ratu sam izgubila brata i svi naši borci zaslužuju da im se na jednom mjestu može odati počast. Pored toga prostor između Kastela i Bulevara nije imao neku funkciju jer iako je zelena površina to niti je park niti mjesto gdje se Banjolučani okupljaju. Prema tome treba ga preurediti jer borci VRS zaslužuju spomenik u centru Banje Luke - istakla je Stojanovićeva.

Idejna rješenja

 U Odjeljenju za prostorno uređenje ističu da su razmišljali između tri dobra idejna rješenja.

- Dva koja nismo prihvatili su takođe bila odlična. Jedno je predviđalo pomenuti kompleks koji se uklapa u zelenilo i očuvanje postojećeg prostora. Bio je predviđen i prostor sa vodom što nije u skladu sa spomen-obilježjem poginulim borcima jer je to simbol života pa zato nije prihvaćen - kažu u ovom Odjeljenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana