Неријешени имовински односи одгађају изградњу

Сања Јокић
Неријешени имовински односи одгађају изградњу

Изградња Централног спомен-обиљежја погинулим борцима ВРС и цивилним жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске на Булевару чека на рјешавање имовинско правних односа за земљиште као и израду техничке документације за издавање грађевинске дозволе.

Изјавио је ово "Гласу Српске" помоћник министра рада и борачко инвалидске заштите РС Душко Милуновић.

- Још није утврђен тачан термин почетка радова а укупна предрачунска вриједност објекта је око осам милиона марака. Споменик ће бити изграђен на платоу између Булевара цара Душана, улица Скендера Куленовића и Теодора Колокотрониса, односно између пословног центра "Екватор" и тврђаве Кастел - казао је Милуновић.

Градске власти су именовале Комисију и спровеле конкурс по поступку међународног и јавног конкурса за израду Идејног рјешења споменика.

- Идејни пројекат овог Спомен-комплекса израдио је Aрхитектонско-грађевински факултет у Бањој Луци. Првонаграђено и усвојено идејно рјешење нуди четири специфичне амбијенталне цјелине, међу којима су подземна спомен-соба, трг, парк и споменик који су повезани са околином. Тиме су успостављене динамичке смјене различитости обликованих простора а комплекс је повезан у цјелину која има прозрачност и визуелну атрактивност. Предвиђено је и постављање пет групација стубова који означавају толико година рата - казао је портпарол Aдминистративне службе града Миленко Шајић.

Према његовим ријечима, Градска управа сносила је дио трошкова досадашње израде техничке документације у износу од 150.000 марака.

- Простор између тврђаве Кастел, градске Тржнице и такозваног Булевара одређен и дефинисан Регулационим планом "Југ 7" и одраније је резервисан за изградњу овог спомен-обиљежја. На тај начин град Бања Лука али и Република Српска желе да одају дужну почаст и захвале свима онима који су за Републику Српску дали оно што је највредније - своје животе - казао је Шајић.

Пензионер Миланко Спасић каже да су борци Војске Републике Српске заслужили велики споменик у центру Бање Луке.

- Споменик на Булевару ће уједно бити трајни подсјетник на херојску борбу српског народа за опстанак на овим просторима. Ово је најмање што се може учинити за све српске родољубе који су се борили за Републику Српску - рекао је Спасић.

Са његовим мишљењем слаже се и Госпа Стојановић из Борика.

- У рату сам изгубила брата и сви наши борци заслужују да им се на једном мјесту може одати почаст. Поред тога простор између Кастела и Булевара није имао неку функцију јер иако је зелена површина то нити је парк нити мјесто гдје се Бањолучани окупљају. Према томе треба га преуредити јер борци ВРС заслужују споменик у центру Бање Луке - истакла је Стојановићева.

Идејна рјешења

 У Одјељењу за просторно уређење истичу да су размишљали између три добра идејна рјешења.

- Два која нисмо прихватили су такође била одлична. Једно је предвиђало поменути комплекс који се уклапа у зеленило и очување постојећег простора. Био је предвиђен и простор са водом што није у складу са спомен-обиљежјем погинулим борцима јер је то симбол живота па зато није прихваћен - кажу у овом Одјељењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана