Nema para za kružne tokove

Danijela Stokanić
Nema para za kružne tokove

Izgradnje kružnih tokova kod zgrade Centra javne bezbjednosti Banjaluka, kod restorana "Sirano" u naselju Lauš, te na raskrsnici kod Rebrovačke crkve i kod "Lesnine" u naselju Lazarevo, ove godine neće biti.

Potvrdili su ovo "Glasu Srpske" u Gradskoj upravi i preduzeću "Putevi RS", a glavni razlog je nedostatak novca. Međutim, od planiranih pet kružnih tokova u dvije godine je urađen samo jedan montažni kružni tok u naselju Obilićevo.

Iako su se pokazale kao veoma funkcionalne jer su otklanjale  takozvane saobraćajne "čepove", gužve na gradskim ulicama i pojedinim semaforima ostaće i dalje.  

Kako su objasnili u Gradskoj upravi na području grada trenutno ima pet kružnih raskrsnica i to dvije na zapadnom tranzitu, zatim sa obje strane mosta Patre i u Majke Jugovića - Slobodana Kusturića.

- Programom uređenja građevinskog zemljišta i zajedničke komunalne potrošnje za 2015. godinu nije planirana izgradnja kružnih raskrsnica - rekli su u Gradskoj upravi.

U preduzeću "Putevi RS", u čijoj je nadležnosti raskrsnica kod crkve na Rebrovcu, ističu da ima urađen projekat izgradnje kružnog toka za ovaj dio grada. Pored toga, u njihovoj nadležnosti je i raskrsnica kod Nove pijace.

- U narednom periodu nadležni sektor će raditi na reviziji tehničke i planske dokumentacije. Nakon toga, slijedi procedura obezbjeđivanja neophodnih saglasnosti i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa te obezbjeđivanje finansijskih sredstava da bi se krenulo u izgradnju  - rekla je portparol "Puteva RS" Natalija Kostrešević.

Predsjednik Udruženja za bezbjednost saobraćaja RS Milenko Jaćimović ističe da su kružni tokovi na raskrsnicama u naselju Lauš, Reberovc i kod Nove pijace prioritet.

- Mnogi vozači su razočarani, jer je zbog nedostatka novca stala izgradnja kružnih tokova. Dosadašnja analiza je pokazala da su postojeći kružni tokovi smanjili broj saobraćajnih nezgoda, buku, zagađenje i drugo. Pored toga, kružni tokovi pet puta ubrzavaju tokove saobraćaja - rekao je Jaćimović.

Dodao je da takođe, nerijetko stižu i zahtjevi vozača za izgradnju kružnog toka kod servisa Vidović u naselju Borik.

Vozače, posebno oni koji svakodnevno saobraćaju najprometnijim raskrsnicama u gradu i nije baš nešto obradovala ova vijest.

Danijel Vukić koja živi na Laušu kaže da su u posljednje dvije godine saobraćajne nesreće u tom dijelu grada sve učestalije, često i sa tešim posljedicama.

- Gužve su velike, najčešće rano ujutro i poslije podne - između 16 i 17 časova. Za prvu ruku dobro bi došao i montažni kružni tok na ovom mjestu -  rekao je Muhić.

Vrijednost kružnih tokova

 

Manji kružni tok oko 120.000 KM

Veći kružni tok oko 2.000.000 KM

Montažni kružni tok oko 30.000 KM

 

Kružne raskrsnice planirane regulacionim planovima

>> Bulevar cara Dušana, Kralja Petra Prvog Karađorđevića

>> Skendera Kulenovića, Solunska, Isaije Mitrovića

>> Patre, Isaije Mitrovića, Teodora Kolokotronisa

>> Kod "Lesnine" i Nove pijace             

>> Braće Podgornik, Braće Pišteljić, Pilanska            

>> Kumsale - šest kružnih raskrsnica

>> Olimpijskih pobjednika, Bulevar srpske vojske

>> Spoj ulica Bolanog Dojčina, Kozarska, Istočni tranzit

>> Kod bivšeg "Čajaveca" i Aleje

>> Za Novo groblje dvije kruže raskrsnice

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana