Мини-сирана за практичну обуку младих фармера

Н. Б.
Мини-сирана за практичну обуку младих фармера

Бањалука - Ученици, студенти и будући фармери имаће прилику да практично знање у преради млијечних производа усаврше у савременој мини-сирани која је у петак свечано отворена у Пољопривредној школи.

Радионица за прераду млијека резултат је улагања УСАИД-а и шведске владе кроз пројекат "Фарма два", на који су заједно аплицирали Пољопривредна школа, Технолошки факултет и Градска развојна агенција.

- Сада ће ученици моћи производити сир, јогурт, кајмак и друге производе које ћемо сигурно и излагати на сајмовима. Школа је уложила седам, а страни инвеститори око 30.000 евра. Ово је само један у низу пројеката на којима радимо. У плану је и отварање сточарске фарме и винарије - казао је директор Пољопривредне школе Еди Ханеш.

Сирана је опремљена најсавременијом опремом за прераду млијечних производа и очекује се да кроз овај центар обучи најмање 192 ученика, 40 студената и 12 фармера.

- У скорој будућности ћемо заједно са професорима из школе и факултета организовати обуку за фармере, а у програм ће бити укључен и Завод за образовање одраслих РС. Пројекат ће бити бесплатан и намијењен будућим малим пољопривредницима, што значи да ћемо производњу сира у шерпама и кантама унаприједити до производње са савременим машинама - рекла је координатор у припреми и адаптацији пројеката у Градској развојној агенцији Весна Маринковић-Војводић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана