Likovi iz serije Nemanjići, rađanje kraljevine napustili jug Srpske

Ratomir Mijanović
Likovi iz serije Nemanjići, rađanje kraljevine napustili jug Srpske

Trebinje - Ovi krajevi su najprimamljiviji i odlični za snimanje filma baš zbog različitosti terena. Blizina mora, mediteranske biljke, planinska klima, kamenjari, reke i sve što treba da ima jedno terensko snimanje pronašli smo upravo u Trebinju.

Rekao je ovo poznati glumac Vojin Ćetković posljednjeg dana snimanja serije "Nemanjići, rađanje kraljevine" u Trebinju, ističući da nije slučajno što je ovaj grad ugostio mnogo filmskih i televizijskih ekipa. Podsjetio je da se serija ne snima u dokumentarnom obliku, već u dramskoj formi, pa je logično da su neki likovi izmaštani i prilagođeni današnjem vremenu. Priznao je da odavno nije radio u ovako bogatoj produkciji koja zahtijeva da kostimi i oružje budu pravi.

- Ponekad imamo i po 30 kilograma opreme na sebi, morali smo svi naučiti da se penjemo na konja i jašemo sa tom opremom i da se borimo. Bilo je i povreda, ali manjih - ispričao je glumac.

Da nema glumca kojem ne predstavlja čast spojiti istorijsko i savremeno, smatra glumica Nada Šargin, naglašavajući svoje oduševljenje kostimima i šminkom.

- Lik Raške bio je veliki izazov, a svi likovi približeni su sadašnjem vremenu, kako bi imali konekciju sa publikom - otkrila je Šarginova.

Trebinje su "osvajali" šest dana, a režiser Marko Marinković zadovoljan je dosadašnjim rezultatima, ističući da je imao sreću u izboru glumačke ekipe, kao i to da su glumci iz mjesta gdje su snimane pojedine scene odradili svoj posao do kraja.

- Poslednjeg dana snimanja u Trebinju dobili smo tužnu vest da je preminuo Bogoljub Mitić Đoša, koji je snimao "Nemanjiće" na prvom setu. Nakon Trebinja idemo u Beograd, pa u Studenicu, gde je prva klapa pripadala Bogoljubu Mitiću - rekao je Marinković.

Boravkom u Trebinju ušli su posljednju trećinu snimanja, a planirano je da se cijeli serijal snimi u 100 dana.

- Uradili smo ozbiljan posao koji će malo pomeriti kriterijume u sagledavanju televizijskih serija i naše istorije - istakao je producent Miško Stevanović.

Serijal od 12 epizoda trebalo bi da bude premijerno prikazan krajem 2017. godine. U seriji o nemanjićkoj Srbiji, koja se snima po scenariju Gordana Mihića, biće angažovano 2.700 statista. Snimanje je planirano na čak 200 lokacija, a u seriji pored Ćetkovića glume i Mladen Nelević, Nebojša Glogovac, Dragan Mićanović, Sloboda Mićalović, Goran Sultanović i drugi.

Najava jubileja

Serija će podsjetiti na događaje iz nacionalne istorije i najaviti veliki jubilej - 800 godina od krunisanja Stefana Prvovjenčanog.

Serija o Nemanjićima predstaviće 200 godina dinastije, period od rođenja velikog župana do smrti Uroša Nejakog, kao i borbe velikih sila za teritoriju Balkana, unutrašnje sukobe, sticanje autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, vojne uspjehe i krvave borbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana