Ликови из серије Немањићи, рађање краљевине напустили југ Српске

Ратомир Мијановић
Ликови из серије Немањићи, рађање краљевине напустили југ Српске

Требиње - Ови крајеви су најпримамљивији и одлични за снимање филма баш због различитости терена. Близина мора, медитеранске биљке, планинска клима, камењари, реке и све што треба да има једно теренско снимање пронашли смо управо у Требињу.

Рекао је ово познати глумац Војин Ћетковић посљедњег дана снимања серије "Немањићи, рађање краљевине" у Требињу, истичући да није случајно што је овај град угостио много филмских и телевизијских екипа. Подсјетио је да се серија не снима у документарном облику, већ у драмској форми, па је логично да су неки ликови измаштани и прилагођени данашњем времену. Признао је да одавно није радио у овако богатој продукцији која захтијева да костими и оружје буду прави.

- Понекад имамо и по 30 килограма опреме на себи, морали смо сви научити да се пењемо на коња и јашемо са том опремом и да се боримо. Било је и повреда, али мањих - испричао је глумац.

Да нема глумца којем не представља част спојити историјско и савремено, сматра глумица Нада Шаргин, наглашавајући своје одушевљење костимима и шминком.

- Лик Рашке био је велики изазов, а сви ликови приближени су садашњем времену, како би имали конекцију са публиком - открила је Шаргинова.

Требиње су "освајали" шест дана, а режисер Марко Маринковић задовољан је досадашњим резултатима, истичући да је имао срећу у избору глумачке екипе, као и то да су глумци из мјеста гдје су снимане поједине сцене одрадили свој посао до краја.

- Последњег дана снимања у Требињу добили смо тужну вест да је преминуо Богољуб Митић Ђоша, који је снимао "Немањиће" на првом сету. Након Требиња идемо у Београд, па у Студеницу, где је прва клапа припадала Богољубу Митићу - рекао је Маринковић.

Боравком у Требињу ушли су посљедњу трећину снимања, а планирано је да се цијели серијал сними у 100 дана.

- Урадили смо озбиљан посао који ће мало померити критеријуме у сагледавању телевизијских серија и наше историје - истакао је продуцент Мишко Стевановић.

Серијал од 12 епизода требало би да буде премијерно приказан крајем 2017. године. У серији о немањићкој Србији, која се снима по сценарију Гордана Михића, биће ангажовано 2.700 статиста. Снимање је планирано на чак 200 локација, а у серији поред Ћетковића глуме и Младен Нелевић, Небојша Глоговац, Драган Мићановић, Слобода Мићаловић, Горан Султановић и други.

Најава јубилеја

Серија ће подсјетити на догађаје из националне историје и најавити велики јубилеј - 800 година од крунисања Стефана Првовјенчаног.

Серија о Немањићима представиће 200 година династије, период од рођења великог жупана до смрти Уроша Нејаког, као и борбе великих сила за територију Балкана, унутрашње сукобе, стицање аутокефалности Српске православне цркве, војне успјехе и крваве борбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана