Kreativne radionice za autističnu djecu

D. S.
Kreativne radionice za autističnu djecu

Banjaluka - Centar za edukaciju "Tvoja riječ", koji okuplja djecu i odrasle sa problemom autizma, od septembra će početi da organizuje kreativne radionice i produženi boravak.

Tokom maja posredstvom humanitarnog broja 1415 prikupljano je 3.410 maraka za opremanje i renoviranje Centra, koje je u toku.

- U Centru je registrovano 45 djece, od toga šestoro iz Doma "Rada Vranješević". Svakodnevno na tretmane u Centar dolazi 15 mališana, između ostalog i troje iz Doma "Rada Vranješević" - rekla je predsjednik Upravnog odbora ovog centra Olivera Ratković.

Dodala je da su, osim renoviranja, u toku i pripreme za osnivanje centra za ranu intervenciju, a već je angažovana jedna advokatska kuća koja će početi sa prikupljanjem neophodne dokumentacije.

- Osnivanje centra za ranu intervenciju je neophodno, jer je problem autizma rješiv ukoliko se detektuje na vrijeme. Takav specijalistički centar ne postoji na nivou BiH, pa samim tim ne postoji ni pravilnik o radu - kazala je Ratkovićeva.

Istakla je da bi uskoro trebalo da bude sastanak u Ministarstvu zdravlja Republike Srpske da bi bile razmotrene mogućnosti rada i donošenje pravilnika.

- Centar za rano otkrivanje mora biti zdravstvena ustanova da bi mogao da bude "oslonjen" na Fond zdravstvenog osiguranja i da bi djeca mogla da dolaze sa uputnicom - naglasila je Ratkovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana