Komunalna naknada uvećana 100 odsto

Dragana Keleč
Komunalna naknada uvećana 100 odsto

Bod za obračun komunalne naknade u ovoj godini biće uvećan za 100 odsto u odnosu na dosadašnji. Tako će građani za metar kvadratni stambenog prostora morati platiti 0,00034 marke, a za poslovni prostor 0,0008 maraka.

Ovu odluku su u petak na petoj sjednici Skupštine grada usvojili odbornici.

Gradonačelnik Dragoljub Davidović rekao je da građani više neće plaćati dvije naknade, odnosno onu za trajno korištenje građevinskog zemljišta i komunalnu, već samo komunalnu naknadu.

- Iako je komunalna naknada uvećana, građani će u odnosu na ranije plaćati 33 odsto manje novca - rekao je Davidović.

On je istakao da je ova odluka donijeta zbog presuda sudova u kojima stoji da je plaćanje naknade za trajno korišćenje gradskog građevinskog zemljišta nezakonito nametanje dvostruke obaveze.

Zbog toga je Skupština grada, na sjednici održanoj 31. jula 2008. godine, donijela zaključak da se pokrene inicijativa za izmjenu Zakona o građevinskom zemljištu RS, kojom bi se odredbe koje regulišu naknadu za trajno korišćenje građevinskog zemljišta usaglasile sa sudovima, a istovremeno bi bilo riješeno pitanje obaveza nastalih poslije 16. maja 2003. godine.

Kako je naknada za trajno korišćenje građevinskog zemljišta bila oko tri puta veća od komunalne naknade, grad je ostao bez značajnog izvora prihoda kojim se finansiralo održavanje komunalne infrastrukture, a cijene radova i usluga, kao i obim održavanja znatno su povećani u odnosu na prethodne godine.

Odbornici Skupštine grada odlučili su u petak da će se Tehnološki biznis park Banja Luka graditi u Ramićima.

- To je najpovoljnija lokacija za izgradnju, jer ima prostorne i druge karakteristike koje će moći zadovoljiti potrebe parka, a to su dobra povezanost sa centrom grada, blizina magistralnog puta i željezničke pruge - rekao je Gavranović.

Botanička bašta

Odbornici su u petak usvojili i prijedlog da se "Botanička bašta" izgradi na lokaciji bivše kasarne "Vrbas", koja je odlukom Vlade Republike Srpske na upravljanje i korišćenje dodijeljena Univerzitetu u Banjoj Luci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana