Комунална накнада увећана 100 одсто

Драгана Келеч
Комунална накнада увећана 100 одсто

Бод за обрачун комуналне накнаде у овој години биће увећан за 100 одсто у односу на досадашњи. Тако ће грађани за метар квадратни стамбеног простора морати платити 0,00034 марке, а за пословни простор 0,0008 марака.

Ову одлуку су у петак на петој сједници Скупштине града усвојили одборници.

Градоначелник Драгољуб Давидовић рекао је да грађани више неће плаћати двије накнаде, односно ону за трајно кориштење грађевинског земљишта и комуналну, већ само комуналну накнаду.

- Иако је комунална накнада увећана, грађани ће у односу на раније плаћати 33 одсто мање новца - рекао је Давидовић.

Он је истакао да је ова одлука донијета због пресуда судова у којима стоји да је плаћање накнаде за трајно коришћење градског грађевинског земљишта незаконито наметање двоструке обавезе.

Због тога је Скупштина града, на сједници одржаној 31. јула 2008. године, донијела закључак да се покрене иницијатива за измјену Закона о грађевинском земљишту РС, којом би се одредбе које регулишу накнаду за трајно коришћење грађевинског земљишта усагласиле са судовима, а истовремено би било ријешено питање обавеза насталих послије 16. маја 2003. године.

Како је накнада за трајно коришћење грађевинског земљишта била око три пута већа од комуналне накнаде, град је остао без значајног извора прихода којим се финансирало одржавање комуналне инфраструктуре, а цијене радова и услуга, као и обим одржавања знатно су повећани у односу на претходне године.

Одборници Скупштине града одлучили су у петак да ће се Технолошки бизнис парк Бања Лука градити у Рамићима.

- То је најповољнија локација за изградњу, јер има просторне и друге карактеристике које ће моћи задовољити потребе парка, а то су добра повезаност са центром града, близина магистралног пута и жељезничке пруге - рекао је Гаврановић.

Ботаничка башта

Одборници су у петак усвојили и приједлог да се "Ботаничка башта" изгради на локацији бивше касарне "Врбас", која је одлуком Владе Републике Српске на управљање и коришћење додијељена Универзитету у Бањој Луци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана