Граде ново уточиште за бескућнике

Јелена Цвијановић
Граде ново уточиште за бескућнике

Бањалука - Градња новог објекта прихватне станице за бескућнике, који ће пружити сигурно и угодно уточиште за особе којима је то често једина опција да преживе, требало би да почне до краја мјесеца у склопу Геронтолошког центра Бањалука.

Ријеч је о савременом објекту високог стандарда, са смјештајним капацитетом од 12 нових лежаја, а завршетак изградње планиран је за септембар.

- Желимо да људи који код нас дођу имају достојне услове за живот - каже директор Геронтолошког центра Винко Лолић и истиче да је та установа дуже вријеме издвајала новац за нови објекат.

Актуелни смјештај за збрињавање људи без крова над главом је стари монтажни објекат у лошем стању, али и поред тога пружа уточиште.

- Људи који су у невољи знају да код нас могу доћи и да ће бити примљени, добити оброк, окупати се, преспавати на топлом и добити медицинску помоћ. Имамо неколико старих Бањалучана који редовно користе нашу станицу као уточиште - рекао је Лолић.

Са Центром за социјални рад, истиче Лолић, договорено је да се они којима је помоћ потребна могу директно обратити прихватној станици заобилазећи службену процедуру.

Број особа које траже помоћ није сталан, а највише зависи од  временских услова. У Центру кажу да им током зиме дневно дође и до осам особа, а таква је ситуација и током великих врућина.

- Пропале породице, тешка економска ситуација и останак без икаквих примања доведу људе у безизлазну позицију, а наше је да им укажемо помоћ и врата ове установе су им отворена током читаве године - каже Лолић.

Изградњу новог објекта прихватне станице поздравила су и удружења која се бави хуманитарним радом.

- Најтежи посао је помагање људима који изаберу живот на улици. На то не утиче само тешка материјална ситуација, него и разни пороци, као што су алкохол, дрога, коцкање и одређени стил живота који пружа улица. Често такви људе не желе помоћ у избављењу од порока и ситуације у којој се налазе. Засигурно знам да у граду пет до шест људи редовно спава на улици, а међу њима и један факултетски образован човјек који је због алкохолизма изабрао живот на улици, а има дом и породицу - рекао је предсједник УГ "Мозаик" Мирослав Субашић.

Предсједница УГ "Центар човјек" Марица Стефанути рекла је да је иницијатива Геронтолошког центра за сваку похвалу.

- Нешто слично смо и ми покушали да остваримо, али због недостатка новца нисмо могли - рекла је Стефанути.

Процедура

Винко Лолић је објаснио да Центар за социјални рад преузима процедуру утврђивања идентитета особа које дођу у прихватну станицу. 

- Покушавамо сазнати да ли имају породицу у коју би се могли вратити. Ако се утврди да та лица немају други избор, они буду трајно смјештени у Геронтолошком центру, а таквих је знатан број - казао је Лолић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана