Град постао једнини власник старе топлане

В. П.
Град постао једнини власник старе топлане

Бањалука - Град је постао једини власник градске "Топлане" тако што је откупио удио мањинских власника овог предузећа.

Скупштина акционара "Топлане" је на засједању 14. децембра прихватила одлуку о преносу акција мањинских акционара на откупиоца, у  овом случају град Бањалуку чиме је град постао једини власник овог предузећа.

Ријеч је о око 1,29 милиона акција које је град откупио са 0,02 КМ по акцији за око 25.895 КМ. Прије откупа град је био власник око 28,35 милиона акција. Градоначелник Игор Радојичић је рекао да је ово учињено из практичних разлога.

- Град је био власник више од 90 одсто акција "Топлане". Иако се радило о доминантно већинском власништву у  појединачним ситуацијама смо морали да се консултујемо са мањинским власницима. С обзиром на ситуацију у којој се то предузеће налази град жели да у потпуности одлучује о питању старе топлане - рекао је Радојичић.

Објаснио је да ће се "Топлана" трансформисати из акционарског у друштво са ограниченом одговорношћу.

- Тако ће град са сто одстотном власничком структуром одлучивати о том предузећу - казао је Радојичић.

Стара "Топлана" која користи мазут има више од 80 милиона марака дуга. Град је разним мјерама урадио реструктурисање дијела дуга који се односи на банке како би смањили оптерећење на буџет града. И поред тога градске власти ће из буџета у 2018. години морати за њихову отплату издвојити четири милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана