Grad podvlači crtu pod dugove Toplane

V. P.
Grad podvlači crtu pod dugove Toplane

Banjaluka - Kroz emisiju obveznica gradske "Toplane" u iznosu do 8,5 miliona KM gradske vlasti planiraju da restrukturišu preostale dugove ovog preduzeća, čime će, uz ranije donesene odluke o ovom pitanju, biti jasan plan otplate dugovanja.

Odluku kojom se odobrava emisija tih obveznica uz garanciju grada razmatraće odbornici Skupštine grada na vanrednom zasjedanju 1. novembra.

- Kroz emisiju obveznica stare "Toplane" od 8,5 miliona KM praktično bi se zatvorio kompletan proces restrukturiranja duga tog preduzeća od 80 miliona KM. Taj iznos je preostao nakon odluka koje je Skupština grada već donijela u vezi sa dugovanjem "Toplane", te dijela koji je Vlada RS ranije preuzela na sebe, a tiče se dugovanja prema "Optima grupi" -  rekao je gradonačelnik Igor Radojičić u petak nakon sjednice kolegijuma Skupštine grada na kojem je zakazano to vanredno zasjedanje.

Naglasio je da je restrukturiranje neophodno jer bi iduće godine od stare "Toplane" dospjelo na naplatu i do 11 miliona KM duga koje grad ne bi mogao isplatiti.

- Na istom zasjedanju odbornici će razmatrati i odluku koja se odnosi na aranžman grada sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditu od oko 16,5 miliona KM kojim će se refinansirati ulaganje u izgradnju "Eko-toplane", te dijela obrtnih sredstava - rekao je Radojičić.

On je dodao da ako odbornici 1. novembra prihvate ove odluke, biće formirana jasna slika gradskih finansija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana