Град подвлачи црту под дугове Топлане

В. П.
Град подвлачи црту под дугове Топлане

Бањалука - Кроз емисију обвезница градске "Топлане" у износу до 8,5 милиона КМ градске власти планирају да реструктуришу преостале дугове овог предузећа, чиме ће, уз раније донесене одлуке о овом питању, бити јасан план отплате дуговања.

Одлуку којом се одобрава емисија тих обвезница уз гаранцију града разматраће одборници Скупштине града на ванредном засједању 1. новембра.

- Кроз емисију обвезница старе "Топлане" од 8,5 милиона КМ практично би се затворио комплетан процес реструктурирања дуга тог предузећа од 80 милиона КМ. Тај износ је преостао након одлука које је Скупштина града већ донијела у вези са дуговањем "Топлане", те дијела који је Влада РС раније преузела на себе, а тиче се дуговања према "Оптима групи" -  рекао је градоначелник Игор Радојичић у петак након сједнице колегијума Скупштине града на којем је заказано то ванредно засједање.

Нагласио је да је реструктурирање неопходно јер би идуће године од старе "Топлане" доспјело на наплату и до 11 милиона КМ дуга које град не би могао исплатити.

- На истом засједању одборници ће разматрати и одлуку која се односи на аранжман града са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) о кредиту од око 16,5 милиона КМ којим ће се рефинансирати улагање у изградњу "Еко-топлане", те дијела обртних средстава - рекао је Радојичић.

Он је додао да ако одборници 1. новембра прихвате ове одлуке, биће формирана јасна слика градских финансија. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана