Gimnazijalci darovali dragocjenu tečnost

J. C.
Gimnazijalci darovali dragocjenu tečnost

Banjaluka - Sa željom da pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija 140 učenika Gimnazije odazvalo se u petak na humanitarnu akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Iako su bili spremni da daruju dragocjenu tečnost, neki od njih to nisu mogli da učine zbog zdravstvenih poteškoća, ali su kazali da neće odustajati od davalaštva. Velikim odzivom učenika zadovoljna je i direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu RS Gordana Guzijan.

- Proljećne akcije su brojnije jer više đaka postane punoljetno, što je preduslov da budu dobrovoljni davaoci krvi - izjavila je Guzijanova i dodala da su sljedeći na redu učenici Tehnološke i Škole učenika u privredi, koji će darovati dragocjenu tečnost 26. februara.

Profesorica biologije Žana Miljević je istakla da su u Gimnaziji srećni što đaci shvataju značaj davanja krvi i pomaganja i što sa 18 godina imaju crtu humanosti.

Od učenika se moglo čuti da je osoblje Zavoda ljubazno i da je atmosfera prijatna, a da sam čin davanja krvi nije bolan i neprijatan, zbog čega će sigurno ponovo darovati krv.

Gimnazijalka Jelena Peševski kaže joj je dovoljna motivacija to što nekome na ovaj način može spasiti život.

- Prvi put kad sam davala krv malo sam se plašila, a sada nije bilo nikakvog straha. Svima poručujem da učine dobro djelo i da poklone kapi života - rekla je Peševski.

Drugi put je krv da­o i Dejan Miljković, koji kaže da će to činiti i dalje. Za razliku od njih učenica Lana Dević je prvi put dala krv, a sigurno joj to nije i posljednji, jer ona smatra da mladi treba što više da učestvuju u ovakvim akcijama.

- Ovo je veoma interesantno iskustvo i srećan sam što imam priliku da nekome pomognem - kazao Andrej Marčeta i dodao da je njegov brat višestruki davalac krvi. Akciji će se tokom februara i marta odazvati i učenici drugih škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana