Гимназијалци даровали драгоцјену течност

Ј. Ш.
Гимназијалци даровали драгоцјену течност

Бањалука - Ученици бањалучке Гимназије у петак су показали своју хуману страну и даровали крв, а прикупљене су 53 дозе драгоцјене течности.

Једна од њих је ученица четвртог разреда Гимназије Јелена Пешевски.

- Сматрам да је ово нешто најхуманије што особа може да уради с обзиром на то да се давањем крви неком може спасити живот. Потребно је одвојити само пола сата свог времена, а некоме то много значи - казала је Пешевски.

Њена другарица из разреда Ивана Ђајић, која је такође учествовала у акцији, има слично мишљење.

- Добровољно давање је потребно јер сви знамо да увијек треба крви за терапије и операције. Поред тога, овим чином показујемо и своју хуманост - каже Ђајићева.

Професорка биологије у Гимназији Жана Миљевић истакла је да матуранти сваке године учествују у акцијама добровољног давања крви, с тим да су оне прољетне бројније јер већина ученика закорачи у пунољетство.

Миљевићева је нагласила да ученици овим чином показују зрелост, хуманост и жељу да помогну другима.

Директорка Завода за трансфузијску медицину РС Гордана Гузијан рекла је да је овом акцијом почео јесењи циклус добровољног давања крви са средњошколцима.

- Градска организација Црвеног крста два пута годишње организује ове акције са свим средњошколцима који су пунољетни и овом циклусу крв ће дати ђаци 11 средњих школа. Сваке године биљежимо раст прикупљених доза у свим видовима добровољног давања крви - казала је Гузијан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана