Гимназија спојила вијекове

Сања Јокић
Гимназија спојила вијекове

Бањалучка Гимназија прославила је јуче 116 година постојања, а тим поводом организоване су бројне активности, да би се садашњи и бивши ђаци присјетили њене важности, али и времена од 4. октобра 1895, када је основана, до данас.

Рекао је ово "Гласу Српске" директор Зоран Пејашиновић.

- Економска ситуација је главни разлог што је програм скромније обиљежен у односу на прошлогодишњи јубилеј, када смо одржали многобројне манифестације. У оквиру 116. годишњице организовали смо изложбу "Дајак у Гимназији", којом је кроз приказивање бројних фотографија испричана прича о дружењу дајака и Гимназије свих претходних година, о љубави која траје више од 100 година - нагласио је Пејашиновић.

Према његовим ријечима, на трибини поводом изложбе било је ријечи о спонама Гимназије и култног бањалучког спорта, док су чланови "Дајак клуба" донијели дајак, да би млађе генерације гимназијалаца упознали са чаролијом овог јединственог пловила.

- Обиљежавање 116. годишњице постојања била је прилика да се за вријеме великог одмора ђацима премијерно представи гимназијски оркестар са неколико пригодних нумера, а главни "кривац" за окупљање ове музичке дружине је бивши ђак Игор Шево - појаснио је Пејашиновић.

Према његовим ријечима, свечано и весело било је и на наставничком вијећу, гдје је Илија Трнинић из њемачке организације "Гете центар" уручио рођендански поклон у виду мултифункционалне копир машине, те најавио наставак заједничке сарадње.

- Управа школе је одлучила да најбољег професора за ову годину Родољуба Баврлића награди пригодном новчаном наградом, да би му показала поштовање за сва она признања којима је обогатио школске витрине - нагласио је Пејашиновић.

Подсјетио је да је кроз Гимназију прошло око 16.000 ученика, који се увијек, што је и најважније, радо враћају школи са најдужом традицијом у граду на Врбасу.

- У давна прошла времена Гимназија је била светионик у тадашњој Бањалуци, јер се онако лијепа и монументална издвајала од свих других грађевина у то вријеме. У међувремену, град се проширио, развио и чини се да не постоји ниједна школа у региону која има толики друштвени значај као што наша школа има за Бањалуку. Времена су се промијенила, школе су некада биле ексклузивни власници знања и информација, а данас се она све више стичу ван школских клупа - додао је Пејашиновић.

Бивши гимназијалци

Међу бањалучким гимназијалцима су многи познати друштвено-политички и научни радници, књижевници, спортисти, глумци Веселин Маслеша, Вилко Винтерхалтер, Никола Кољевић, Небојша Радмановић, Ранко Шкрбић, Бакир Aјановић, Бранко Милановић, Раде Михаљчић, Никола Пејаковић, Угљеша Којадиновић, Aлександар Лазаревић, Љиљана Лабовић-Маринковић, Драган Давидовић, Драган Скака Вуковић и многи други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана