Гаврановић: Повећање цијена начин да се помогне градским предузећима

Срна
Гаврановић: Повећање цијена начин да се помогне градским предузећима

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је јуче да је повећање цијена комуналних услуга и административних такси начин да се помогне градским предузећима која се тренутно налазе у великој кризи.


"Поскупљена јесу удар на буџет грађана, али овдје је ријеч о компезовању бар дијела трошкова економских цијена у комуналном сектору, који је на рубу пропасти", рекао је Гаврановић у разговору са грађанима организованом у музичком павиљону у парку "Петар Кочић".

Да би јавне службе које се баве водоснабдијевањем и другим комуналним услугама биле сачуване, каже Гаврановић, цијена, која није мијењана деценијама, мора бити коригована и доведена у склад са економскима трошковима предузећа.

Гаврановић каже да цијене у Бањалуци треба довести у склад са цијенама истих услуга у региону и омогућити да град буде уређен и чист.

"Ако размотримо чињеницу да је метар кубни воде у Бањалуци најјефтијнији у региону, мислим да нема разлога за негодовање, него да треба више да се штеди вода за пиће која представља благо, јер је квалитетна и под сталном контролом", рекао је Гаврановић.

Он сматра да цијене административних такси треба да усагласити на нивоу државе.

"Зашто би се издавање родног листа у Зворнику плаћало 10 КМ, у Дервенти седам, а у Бањалуци једну КМ? Усаглашавање је неопходно, нарочито сада када су матичне канцеларије увезане рачунарским системима", истакао је Гаврановић.

Он је навео да је град Бањалука прошле године поднио низ пројеката, конкуришући за дио средстава кредитних линија ЕУ.

"Управо смо добили потврду да на располагању имамо једну кредитну линију од 1,8 милиона КМ. Та средства заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републи Српске треба уложити за санацију насипа и клизишта у насељима Чесма, Страчевица и још неким дијеловима града", рекао је Гаврановић.

Он је истакао да су неки пројекти већ завршени, док су неки још у процесу реализације.

"Сав посао ради ресорно миистарство, а ми смо припремили пројектну документацију, доставили захтјеве и усагласили приоритете", рекао је Гаврановић.

Он је најавио да ће град преузети и кредитна средства Свјетске банке намијењена за изградњу моста у Чесми.

"Наредних дана ћемо потврдити Фонду солидарности да остајемо код тог пројекта, који смо прошле године и кандидовали као наш приоритет и преузети кредитни дио од 1,2 милиона КМ", рекао је Гаврановић.

Он каже да је у току јавна набавка машине која пуни вреће пијеска, а која до сада није била обезбијеђена у Бањалуци.

"Вриједност машине је око 25.000 КМ, а имамо довољну количину врећа за пијесак у залихама, тако да је Цивилна заштита адекватно обезбијеђена", рекао је Гаврановић.

Он је потврдио да, осим ових, грађане Бањалуке и даље мучи проблем незапослености.

"Иако најновији подаци показују да је у Бањалуци стање многе боље него у окружењу, нисмо здовољни и морамо радити на проширењу капацитета нових радних мјеста. Жељно очекујемо стране инвеститоре, јер запошљавање само у јавним службама није довољно", рекао је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана