Фиксна накнада за власнике калориметра у Бањалуци 32 фенинга по квадрату

Весна Поповић
Фиксна накнада за власнике калориметра у Бањалуци 32 фенинга по квадрату

Бањалука - Одјељење за комуналне послове сачинило је приједлог новог цјеновника услуга "Еко-топлане", којим се за потрошаче који имају калориметре уводи наплата фиксне накнаде од 32 фенинга по квадратном метру.

У пракси ће то да значи да ће сви они који имају калориметре, односно око 15 одсто корисника градског гријања, за просјечан стан од 50 квадрата мјесечно плаћати 16 КМ поред онога што потроше. За преостале потрошаче, оне који плаћају гријање по квадратном метру, цијене остају исте.

Овај цјеновник наћи ће се пред одборницима Скупштине града 31. јануара уз одлуке кроз које ће "Еко-топлана" и званично преузети гријање града.

У Градској управи увјеравају да сви градови у земљама окружења, укључујући и оне у БиХ, већ одавно имају уведен такозвани фиксни дио за кориснике калориметара.  Истичу да би без њега одрживост система гријања била доведена у питање. Замјеник градоначелника Срђан Амиџић истакао је да је до приједлога о увођењу фиксног дијела дошло послије опсежне анализе која је укључивала и економску моћ потрошача.

- И са увођењем фиксног дијела корисници са калориметрима, према нашим подацима, и даље ће бити у повољнијој позицији у односу на оне који плаћају по квадратном метру. При томе треба знати да су потрошачи са калориметрима, по тренутним цијенама, плаћали гријање 0,45 КМ по квадратном метру, што је економски неодрживо - наводи Амиџић.

Додао је да је предложена тарифа и даље повољнија у односу на окружење.

- Примјера ради, потрошачи у Сарајеву плаћају фиксни дио од 0,56 КМ по квадрату, с тим да код њих, за разлику од Бањалуке, ову накнаду плаћају и потрошачи који су се одјавили са гријања. Додуше, у неким градовима, попут Београда, фиксни дио се плаћа по киловату испоручене енергије, али кад податак прерачунамо у онај по квадратном метру, из тога произлази да код њих фиксни дио износи 0,77 КМ, односно чак 140 одсто више него што ће то бити у Бањалуци - каже Амиџић.

Одговарајући на критике опозиције Амиџић је истакао да је градска администрација одлучна да коначно ријеши деценијски проблем система гријања.

- Наша намјера није да будемо популарни, него да рјешавамо проблеме. Сви, па и опозиција, морају бити свјесни да је садашњи систем био неодржив, што је уосталом и довело до огромних дуговања "Топлане" и опасности да град остане без гријања. Из тог разлога и ушли смо у пројекат нове топлане, а да би он био финансијски одржив, неопходно је увођење фиксног дијела за дио корисника - казао је Амиџић.

Стара топлана

Игор Радојичић је рекао да ће се стара топлана моћи користити за догријавање града у случају потребе.

- Један дио радника иде у "Еко-топлану", други у пензију, а остали ће бити технолошки вишак. Уколико 31. јануара Скупштина прихвати потребне одлуке, нова топлана преузеће гријање града.  Биће потписан уговор о пословно-техничкој сарадњи између нове и старе топлане. Нова топлана ће давати накнаду из које ће се финансирати минималан број радника старе топлане и за одржавање одређених система - казао је Радојичић, али није прецизирао колика ће бити та накнада и додао да ће износ бити дефинисан наредних дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана