Европска банка подржава изградњу котловница

В. П.
Европска банка подржава изградњу котловница

Бањалука - Европска банка за обнову и развој спремна је да подржи ревитализацију застарјеле топловодне мреже која укључује изградњу двије мини-котловнице у граду, чиме би се у значајној мјери поправило гријање у Бањалуци.

Потврдио је то "Гласу Српске" градоначелник Слободан Гаврановић и додао да је имао два састанка са представницима ове финансијске институције.

- Имамо њихову потврду у писаној форми да су спремни да на тим пројектима раде заједно са градом. У овај пројекат желимо да укључимо и Владу РС, али чекамо позив на састанак на којем би им презентовали тренутно стање, а како би се и они активно укључили у рјешавање проблема гријања у граду - казао је Гаврановић.

Додао је да планирају дио потребног новца обезбиједити преко кредита под повољним условима, а дио кроз грант средства.

- Град ће моћи подићи тај кредит ако иза тога стане Влада РС и исто тако постоји и опција кредитног задужења која се реализује преко државе БиХ - казао је Гаврановић. 

Програм инвестиција "Топлане" за ову годину, који је на недавно одржаној сједници једногласно усвојила Скупштина акционара, између осталог, предвиђа улагање око 15 милиона КМ за изградњу двије нове котловнице.

Према информацији о кредитним задужењу града за 2015. годину, остатак дуга је износио 135,47 милиона КМ за 30 кредита. Лани се за њихову отплату из буџета града издвојило 22,9 милиона КМ, а за ову је планирано 23,6 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана