Djeca u Cvrčku do 1. septembra

Vesna Popović
Djeca u Cvrčku do 1. septembra

Banjaluka - Vrtić "Cvrčak" u Krfskoj ulici u Mjesnoj zajednici Obilićevo trebalo bi da počne sa radom najkasnije do 1. septembra.

Potvrdio je to "Glasu Srpske" načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Radenko Đurica i dodao da će Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje tokom ove sedmice pokrenuti proces nabavke namještaja i opreme za ovaj objekat.

Naveo je da je rebalansom budžeta grada obezbijeđeno dovoljno novca za ove svrhe, iako nije htio da precizira o kojoj je sumi riječ.

- Kroz proces javne nabavke biće izabrana firma sa najpovoljnijom ponudom - rekao je Đurica.

Prema njegovim riječima, sudbina vrtića "Srna" u ulici Josifa Pančića na Starčevici je za sada neizvjesna.

- Vodi se stalna aktivnost da se kroz donatorska sredstva obezbijedi namještaj i oprema za ovaj vrtić, da bi i on početkom školske godine mogao da primi mališane - istakao je Đurica.

Za potrebe dodatnog smještaja djece u vrtiće u Obilićevu i na Starčevici u oktobru 2014. godine završeno je renoviranje po jednog objekta i oni su i danas prazni.

Za adaptaciju vrtića na Starčevici grad je uložio 285.000 KM, a u Obilićevu 92.000 KM. Prema ranijim najavama, kada počnu sa radom u njima bi trebalo da boravi oko 100 mališana.

Da u gradu vlada akutni nedostatak mjesta u vrtićima potvrđuju podaci Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Kako su rekli, upisom mališana na jesen u prvi razred osnovne škole u gradskim vrtićima biće oslobođeno 448 mjesta.

Pojasnili su da će ona biti slobodna tek nakon 15. avgusta.

- U skladu sa ugovorom o upisu djeteta u predškolsku ustanovu, koji su roditelji potpisali sa Centrom, djeca koja na jesen kreću u školu u vrtiću mogu biti do sredine avgusta - objasnili su u Centru.

I pored oslobađanja većeg broja mjesta istakli su da će lista čekanja za upis u vrtić biti smanjena, ali ne i u potpunosti ukinuta.

- Još 1.000 zahtjeva za upis ne može biti riješeno ispisom školske djece i oni će ostati na listi čekanja zbog, nažalost, nedovoljnih upisnih kapaciteta - rekli su u Centru.

Program

U Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje su podsjetili da se za mališane koji nisu pohađali vrtić prije upisa u prvi razred osnovne škole svake godine organizuje Program pripreme djece pred polazak u školu. Dodali su da je ove godine u program upisano 580 mališana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana