Ђацима на поклон Змајево ћоше и књиге

Ј. П.
Ђацима на поклон Змајево ћоше и књиге

Бањалука - Кутак посвећен лику и дјелу великог српског писца Јована Јовановића Змаја, популарно "Змајево ћоше" јуче је свечано отворен у истоименој школи у насељу Кочићев вијенац.

Директор Народне и универзитетске библиотеке РС, Љиљана Петровић-Зечић која је пресјекла свечану траку на дијелу са књигама чувеног чика Јове Змаја, том приликом поклонила је школи 150 књига за лектиру и приручника за наставнике.

- Драго ми је да у вријеме када Народна и универзитетска библиотека РС, обиљежава 80 година рада, 100 година од смрти Петра Кочића, 160 година од  рођења Николе Тесле и Недјељу дјетета отварамо и "Змајево ћоше". За сада је ово мали кутак  али постоје идеје како да га проширимо. У томе ће нам помоћи библиотека "Матице српске" из Новог Сада са којом имамо одличну сарадњу. У складу са стогодишњицом од смрти Петра Кочића, школској библиотеци смо даровали и Кочићеву монографију, јубиларно издање "С планине и испод планине" коју смо објавили ове године – рекла је Петровић-Зечић.

Директор Основне школе "Змај Јова Јовановић" Дијана Богдановић, рекла је да је Змај био један од највећих српских књижевника и дјечијих писаца.

 - На идеју да отворимо "Змајево ћоше" дошли смо популаришући читање и књигу, а жељели смо и да приближимо ученицима писца по којем је школа и добила име. Основали смо и клуб читалаца, па смо зато позвали пријатеље из НУБРС, са којима имао дивну сарадњу да отворе ово ћоше – рекла је Богдановићева.

Додаје да библиотека школе, која броји 432 ученика, има 13.507 књига.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана