Davidović: Obavezno čipovanje pasa

Agencije
Davidović: Obavezno čipovanje pasa

Banjaluka - Vlasnici pasa u Banjaluci dužni su da u veterinarskoj ustanovi trajno označe psa mikročipom i da prilikom izvođenja psa, na zahtjev komunalnog policajca, daju na uvid dokaz da su to obavili, navedeno je u izmjenama i dopunama Odluke o zaštiti i držanju životinja na području grada, prenose agencije.

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović rekao je da će se čipovanjem pasa pokušati uspostaviti jedinstvena evidencija o životinjama u gradu i da će, kada odluka stupi na snagu, biti skinuta zabrana za šetanje pasa.

- Onaj ko želi da ima psa mora da poštuje pravila, a to je ugradnja čipa. Komunalni policajci imaju pravo da provjere da li je pas čipovan ili nije - dodao je Davidović.

Podsjetivši da su neki ljudi protestovali zbog postavljanja znakova zabrane za šetanje pasa u parku “Mladen Stojanović” i u Gospodskoj ulici, Davidović je pojasnio da je to bila privremena mjera da se pokušaju urazumiti da moraju poštovati pravila.

On je napomenuo da je njemački ovčar, koji nije bio čipovan, napao dijete u parku “Mladen Stojanović” u februaru ove godine, te da nije poznato ko je njegov vlasnik.

Potreba za označavanjem proizilazi iz zahtjeva Kinološkog saveza Republike Srpske zbog evidencije tačnog broja pasa, te informacija gradske Higijeničarske službe da se sve veći broj vlasnika odriče ljubimaca koji ostaju bez nadzora i mogućnosti da im se utvrdi vlasnik.

S obzirom na to da će ovim mjerama biti pooštrene kontrole u smislu lakše identifikacije vlasnika psa, te jasno definisana njegova obaveza, ukinuta je i zabrana izvođenja pasa na Trgu Krajine i u ulicama Veselina Masleše i Bana Milosavljevića.

Na snazi ostaje zabrana izvođenja pasa, šetanja i puštanja pasa na dječijim igralištima, u dvorištima predškolskih, školskih i zdravstvenih ustanova, sportskim terenima i uređenim javnim parkovima.

Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o zaštiti i držanju životinja na području grada juče je usvojila Skupština grada Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana