Češće kontrole čišćenja dimnjaka

Srna
Češće kontrole čišćenja dimnjaka

Banjaluka - Odjeljenje komunalne policije intenziviraće kontrole čišćenja dimnjaka na području Banjaluke, saopšteno je iz Gradske uprave.

Prema podacima ovog Odjeljenja, od početka godine izvršena su 52 nadzora po Odluci o dimnjačarskoj djelatnosti.


"U dva slučaja nisu ispoštovane naložene mjere, pa su počiniocima prekršaja izdati prekršajni nalozi", istaki su u gradskom Odjeljenju komunalne policije.

Kontrole čišćenja dimnjaka sprovode se u okviru redovnih kontrola, a u ovom periodu, zbog početka sezone grijanja, komunalni policajci će češće kontrolisati koliko su se građani pridržavali ove obaveze.

Prije izricanja novčane kazne, vlasniku dimnjaka koji nije obavio pregled i čišćenje prvo se izdaje upozorenje za čišćenje u određenom roku, nakon čega slijedi kontrola naloženih mjera.

Svaki vlasnik dimnjaka dužan je da u toku godine najmanje jednom izvrši čišćenje i kontrolu dimnjaka i uređaja za loženje.

Propisane kazne se kreću za pravna lica od 500 do 7.000 KM, odgovorno lice u pravnom licu 200 do 1.800 KM, fizičko lice-samostalni privrednik 200 do 1.000 KM i za fizička lica /domaćinstva/ od 100 do 600 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana