Borba za slobodu ne smije da utihne

A. J - D. S.
Borba za slobodu ne smije da utihne

Banjaluka - Polaganjem vijenaca na spomenik junacima Narodnooslobodilačke borbe (NOB) juče je širom RS obilježena 74. godišnjica ustanka protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da je sloboda najvažnija riječ u istoriji srpskog naroda, koji je zbog nje uvijek stradao više nego drugi. On je naglasio da se zbog žrtve koju je srpski narod podnio u Drugom svjetskom ratu, a zatim i u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu mora čuvati RS.

- Spreman sam da budem žrtvovan da bismo ostvarili svoje pravo na referendum jer je Srpska smisao istorijske borbe ovog naroda. Mi smo danas u RS slobodni. Nikad ne smijemo prestati da se borimo za nezavisnost - rekao je Dodik u nedjelju naveče u Milića gaju kod Kozarske Dubice, mjestu gdje je 27. jula 1941. počeo ustanak protiv fašizma u Krajini.

Polaganjem vijenaca na spomenike palim borcima NOB-a na Banj brdu iznad Banjaluke ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović je rekao da je sloboda svetinja oko koje se svi moraju okupiti i pretpostavka održivog života na ovim prostorima.

- Srpski narod mora biti jedinstven. Ne smije biti političkih podjela o strateškim i nacionalnim pitanjima - rekao je Savanović.

U znak sjećanja na dan kada je narod Potkozarja podigao ustanak na partizanskom groblju u Knežici nadomak Kozarske Dubice vijence su položili izaslanik predsjednika RS Aleksandar Vranješ, delegacije Narodne skupštine i Vlade, konzul Srbije u RS Vladimir Nikolić, delegacija opštine Kozarska Dubica, predstavnici SUBNOR-a i mnogi drugi. Dan ustanka obilježen je i na Sokocu polaganjem vijenaca kod spomen-kosturnice palim borcima i civilnim žrtvama rata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana