Борба за слободу не смије да утихне

А. Ј - Д. С.
Борба за слободу не смије да утихне

Бањалука - Полагањем вијенаца на споменик јунацима Народноослободилачке борбе (НОБ) јуче је широм РС обиљежена 74. годишњица устанка против фашизма у Другом свјетском рату.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је да је слобода најважнија ријеч у историји српског народа, који је због ње увијек страдао више него други. Он је нагласио да се због жртве коју је српски народ поднио у Другом свјетском рату, а затим и у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату мора чувати РС.

- Спреман сам да будем жртвован да бисмо остварили своје право на референдум јер је Српска смисао историјске борбе овог народа. Ми смо данас у РС слободни. Никад не смијемо престати да се боримо за независност - рекао је Додик у недјељу навече у Милића гају код Козарске Дубице, мјесту гдје је 27. јула 1941. почео устанак против фашизма у Крајини.

Полагањем вијенаца на споменике палим борцима НОБ-а на Бањ брду изнад Бањалуке министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић је рекао да је слобода светиња око које се сви морају окупити и претпоставка одрживог живота на овим просторима.

- Српски народ мора бити јединствен. Не смије бити политичких подјела о стратешким и националним питањима - рекао је Савановић.

У знак сјећања на дан када је народ Поткозарја подигао устанак на партизанском гробљу у Кнежици надомак Козарске Дубице вијенце су положили изасланик предсједника РС Александар Врањеш, делегације Народне скупштине и Владе, конзул Србије у РС Владимир Николић, делегација општине Козарска Дубица, представници СУБНОР-а и многи други. Дан устанка обиљежен је и на Сокоцу полагањем вијенаца код спомен-костурнице палим борцима и цивилним жртвама рата.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана