Бирократија кочи градњу новог моста у Бањалуци

Весна Поповић
Бирократија кочи градњу новог моста у Бањалуци

Бањалука - Почетак градње новог Зеленог моста, па и неких других капиталних пројеката на подручју града, могао би да буде пролонгиран због бирократских препрека на које је град наишао у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП).

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић је рекао да је РУГИП крајем прошле седмице онемогућио радницима Градске управе да прибављају потребна земљишна документа по скраћеној процедури и упутио их на редовни поступак, који у неким случајевима подразумијева чекање и по неколико мјесеци.

Сандић је казао да им је јуче ујутро стигло и обавјештење из РУГИП-а да се ставља ван снаге сагласност која граду дозвољава да добије документа по скраћеном поступку.

- Нисмо добили образложење зашто је та сагласност повучена - рекао је Сандић.

С циљем убрзања процедура градским властима је у марту 2016. године, на захтјев тадашњег градоначелника Слободана Гаврановића, омогућено да потребна документа у РУГИП-у прибављају по скраћеној процедури. Зелено свјетло за то дао је тадашњи директор РУГИП-а Милош Комљеновић.

Сандић је истакао да враћање на стару праксу отвара могућност да дође до пролонгирања у реализацији неких капиталних пројеката, а међу њима је и градња новог Зеленог моста.

- Сваки дан нам је битан. Није исто када нешто можемо урадити убрзано или ако треба да предамо захтјев на протокол па чекамо три дана да неко погледа тај документ. Па да се то прослиједи на неке друге инстанце, у зависности од оног што нам треба, и то тако иде све по неколико дана на једној старни па на другој и то се набере - навео је Сандић.

Када је у питању нови Зелени мост, Сандић је рекао да може доћи до проблема јер према планираној динамици у мају или јуну град жели да започне градњу.

Он је казао да се реализација пројекта мора уклопити и са гријном сезоном јер преко старог моста иду инсталације и топловоди који се морају измјестити на нови мост.

- Прије тога морамо имати сва документа како бисмо могли расписати тендер. Пројекат као што је "Зелени мост" је од интереса за град и наша жеља је да нас републичке институције прате у динамици коју смо планирали. Нећу да оптужујем РУГИП и да кажем да због њих касни инвестиција, али могуће је да због дугих процедура и чекања све то дуже траје у односу на првобитне планове - истакао је Сандић. 

До закључења овог броја "Гласа Српске" из РУГИП-а нисмо успјели да добијемо објашњење разлога због којих су повукли сагласност Градској управи за добијање докумената по скраћеној процедури. 

Изглед моста

Према идејном рјешењу, нови Зелени мост би требало да буде дугачак 80 метара, а широк 14. Главни носиви стуб пројектован је у облику латиничног слова З, с обзиром на увријежени назив овог моста.

Осим двије саобраћајне траке, предвиђене су обостране пјешачке и бициклистичке траке, као и видиковац и модерна расвјета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана