Бањалука рај за свјетске путнике

Дејана Братић
Бањалука рај за свјетске путнике

Бањалука - Бањалука из године у годину привлачи све већи број посјетилаца и полако, али сигурно, постаје важно мјесто на туристичкој мапи Европе.

Према подацима градске Туристичке организације, прошле године су остварена 132.283 ноћења, што је за 4.000 више у односу на 2017. годину, када је било 128.000 ноћења. У ТОБЛ-у су казали да се прошлогодишња туристичка сезона може оцијенити као успјешна.

- Чињеница је да град из године у годину има све богатију туристичку понуду. Од априла до децембра прошле године имали смо прегршт догађаја који су привлачили туристе из региона - рекла је портпаролка ТОБЛ-а Бранка Бранковић.

У оквиру манифестације “Прољеће у Бањалуци” као најзанимљивији и најпосјећенији показали су се “Ћевап фест”, “Фестивал крафт пива”, “Ноћ музеја”, као и “Бањалучки полумаратон”.

У ТОБЛ-у су истакли да је помама за слободним креветима посебно била изражена за вријеме одржавања сада већ надалеко чувених фестивала “Демофест” и “Фреш вејв”.

- Ове двије манифестације испрофилисале су се као веома значајан сегмент туристичке понуде који привлачи све већи број туриста - казала је Бранковићева.

Додала је да су се “Козарски етно-фестивал” и “Љето на Врбасу” издвојили као посебно значајне манифестације које су привукле око 6.000 посјетилаца.

- Ове манифестације су одржане у нашој организацији, на шта смо посебно поносни. Такође, сматрамо да овакви догађаји заслужују још већу промоцију - истакла је Бранковићева.

Она је рекла да је у септембру најзначајнији догађај био “Дрил енд чил” фестивал пењања, који је привукао велики број љубитеља адреналинских спортова и авантуриста из цијелог свијета. Зими је ту неизоставни “Зимзоград”, који привлачи домаће и стране посјетиоце. Туристичка понуда града на Врбасу богатија је и за 100 километара вишенамјенске рекреативне стазе, која спаја пет општина. Стаза са почетком у Бањалуци, из насеља Траписти, пролази кроз више дионица и завршава у Теслићу. Намијењена је за све узрасте који воле рекреацију и погодна је за планинарење, брзо ходање, шетњу, бициклизам, камповање и логоровање.

Град је својим љепотама очарао туристе из БиХ, региона, али и цијелог свијета. Један од туриста који се често враћају у Бањалуку је и Нејтан Пецоло из Сао Паула. Он не крије одушевљење Врбасом и бањалучким ћевапима, а у град је долазио већ пет пута.

- Овдје се осјећам као код куће, а највише волим аутентичност. У Бањалуци сам упознао много пријатеља и радујем се сваком поновном доласку - рекао је Пецоло.

Кањон Тијесно

О љепотама кањона Тијесно прочуло се широм свијета када је “National Geographic” на својој званичној “Фејсбук” страници подијелио видео-клип на којем се види да неколико пењача учествује у “Дугином перформансу” изнад овог кањона.

- Догађај се одвија тако што пењачи и акробате без страха бораве у шареним лежаљкама изнад кањона, који је дубок 200 метара. За само 24 часа овај видео погледало је скоро два милиона људи - рекли су у градској Туристичкој организацији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана