Banjaluka će dobiti ulicu Diane Budisavljević

RTRS
Banjaluka će dobiti ulicu Diane Budisavljević

Banjaluka - Šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne izjavio je da će Republika Srpska učiniti sve kako bi trg ili ulica u Banjaluci ponijeli ime Diane Budisavljević, heroine koja je iz ustaških kazamata u Drugom svjetskom ratu spasila 12.000 srpske djece.

Na večerašnjoj tribini u Gimnaziji Banjaluka, posvećenoj 35 godina od smrti Diane Budisavljević, Livne je rekao da će u tome pomoći i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kako se nikad ne bi zaboravilo ovo veličanstveno djelo.

"Mi, nažalost, sve pravimo sa zakašnjenjem od nekoliko desetina godina, ali nikad nije kasno. Čast mi je da sam ovdje, jer sam autentičan predstavnik generacije koje više nema. Dok sam živ i dok mogu uticati na druge, činiću sve da sačuvamo uspomene na ljude koji su rizikovali život da bi pomogli srpskoj, jevrejskoj ili nekoj drugoj djeci", rekao je Livne novinarima.

On je dodao da je najvažnije da omladina uči o holokaustu, o najvećem stradanju u istoriji čovječanstva, ali i o velikim ljudima koji su u najtežim danima bili heroji i suprostavili se smrti.

Tihomir Stanić, glumac i producent koji radi na filmu o Diani Budisavljević, istakao je da će jedan od zadataka ovog filma biti da upozna svijet o liku i djelu Budisavljavićeve.

"Godinama radim na ovoj priči i privodim kraju pripreme za početak snimanja filma. U svijetu se malo zna o ustaškim logorima, a još manje o liku ove heroine. Kroz priču o njoj pričaćemo o stradanju djece i o svom užasu ustaškog zločina u Drugom svjetskom ratu", naglasio je Stanić.

Dopisnik "Večernjih novosti" iz Banjaluke Slobodan Pešević rekao je da je ovaj list u posljednjih nekoliko godina dao značajan doprinos prekidu ćutanja o Diani Budisavljević i približio čitaocima njenu ulogu u spašavanju srpske djece u Drugom svjetskom ratu.

Diana Budisavljević bila je Austrijanka, rođena u Inzbruku, 15. januara 1891. godine, a preminula u istom gradu na današnji dan 20. avgusta 1978. godine. Bila je udata za hirurga Julija Budisavljevića, šefa hirurške klinike Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Tribinu su organizovali "Večernje novosti" i Gimnazija Banjaluka radi pokretanja inicijative za podizanje spomenika Diani Budisavljević u Banjaluci, da taj grad dobije ulicu sa njenim imenom, kao i da bude izdat njen "Dnevnik" na srpskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana