Бањалука: За викенд рођено 39 беба

Срна
Бањалука: За викенд рођено 39 беба

Бањалука - У Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци у току претходног викенда обављено је 37 порода и рођено 39 беба.

Начелник Клинике за гинекологију и акушерсто УКЦ–а Весна Ећим Злојутро рекла је да је од петка, 8. септембра, у 7.00 часова до данас у 7.00 часова рођено 20 дјечака и 19 дјевојчица.


"Имали смо 23 порода природним путем, док је обављено и 14 царских резова, који су урађени због хитноће, јер планиране царске резове обављамо радним даном", рекла је Ећим Злојутро новинарима.

Најмлађа породиља, додала је она, имала је 18, а најстарија 40 година.

Ећим Злојутро је навела да је у поређењу са прошлом годином, када је до 11. септембра било 2.211 порођаја, ове године у истом периоду било 36 више, односно 2.247 порођаја.

"То дјелује као повећање, али нажалост уколико упоредимо податке од прошле године када је било 3.300, а 1990. године 5.000 порода, онда је слика другачија", рекла је она.

Надзорна сестра породилишта УКЦ-а Сандра Радетић рекла је да је уобичајен број новорођених беба викендом око 20, али да су се тимови који су радили у току претходног викенда добро снашли.

"Иначе нам је проблем мали број кревета. Имамо их осам, а некада породиља буде и 12, али с обзиром да смо уигран тим бабица, сестара, љекара и помоћних радника, успијевамо да се добро организујемо", рекла је Радетићева.

Једна од породиља Кристина Докић из Челинца рекла је да је пород лијепо прошао, те да је имала добар тим који га је водио.

"Захвалила бих свима на уложеном труду и времену које су ми посветили, иако је било доста породиља у одјељењу. Ово ми је други пород и презадовољна сам особљем и њиховим настојањима да ми помогну", рекла је Докићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана