Бањалука: За санацију домаћинстава оштећених у поплавама 1,4 милиона КМ

Срна
Бањалука: За санацију домаћинстава оштећених у поплавама 1,4 милиона КМ

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић најавио је данас да ће 1,4 милиона КМ бити уплаћено становништву чија су домаћинства оштећена у поплавама на подручју града.

"Средства су одборена из буџета града за ову годину. Већи дио новца биће уплаћен становништву чија је имовина оштећена у мајским поплавама, док ће дио бити уплаћен за санацију штете настале у посљедњим поплавама", рекао је Гаврановић новинарима у Бањалуци.

Он је подсјетио да је 2.170 домаћинстава на подручју Бањалуке оштећено у мајским поплавама, а да је укупна штета на имовини, инфраструктури и привредним субјектима била око 67 милиона КМ.

"Право на новчану надокнаду имаће домаћинства, чија је процијењена штета већа од 7.000 КМ, борачке категорије и социјално угрожене породице. Комисија за пружање хуманитарне помоћи предложиће критеријуме за расподјелу једнократне новчане помоћи", појаснио је Гаврановић и подсјетио да је у посљедњим поплавама оштећено 610 домаћинстава.

Према његовим ријечима, затражена је помоћ Владе Српске у санирању штете од поплава на подручју Бањалуке.

"За сада смо посредством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске обезбиједили да из кредитне линије Свјетске банке буде издвојено око два милиона КМ за изградњу новог моста у насељу Чесма", каже Гарановић и напомиње да су Бањалуци помогли и градови партнери Кајзерслаутерн, Куманово и Крањ.

Он је нагласио да се у Бањалуци интензивно ради на санирању штета од поплава, те да ће бити санирано осам станова у насељу Лазарево који припадају граду Бањалука.

"У овом тренутку морамо да будемо рационални и да из буџета града финансирамо само приоритене пројекте", закључио је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана