Бањалука: Укинута ванредна ситуација

Агенције
Бањалука: Укинута ванредна ситуација

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић укинуо је вечерас ванредну ситуацију на подручју града, која је уведена након бујичних поплава.Гаврановић је ову одлуку донио након што је Градски штаб за ванредну ситуацију на вечерашњој сједници прихватио оцјену да су се за то стекли услови.

Након сједнице Штаба, Гаврановић је рекао да су данас деблокирани сви дијелови насеља који су били одсјечени од остатка града и да је терен у највећој мјери очишћен.

Градски штаб за ванредне ситуације донио је наредбу да Одјељење за стамбено–комуналне дјелатности до петка, 15. августа, сачини јасан план чишћења свих корита ријека и уређења водотока да би се спријечило њихово евентуално изливање.

"Највећи дио путних комуникација смо пробили, остао је дио Понирске улице која се са два правца још увијек пробија, али мислимо да ће то у наредних дан-два механизацијом бити ријешено", рекао је Гаврановић.

Он је за наредне дане најавио још интензивније активности на санацији и сређивању путне мреже, те корита и водотока ријека и уређења пропуста, као и наноса које су бујице снијеле у доње токове.

"Највеће штете су у Понирској улици, јер у њој има саобраћајница које су пукле по дужини од 100 метара и нестале у кориту водотока, због чега ће се морати правити нове бетонске потпоре и практично нова саобраћајница", рекао је Гаврановић.

Према његовим ријечима, од петка 15. августа би требало увести извођаче радова у редовне процедуре на свим пунктовима да би се путна инфраструктура до зиме довела у стање у којем је затечена прије непогоде.

Он је додао да Штаб наставља са провођењем мјера асанације терена и да ће се до четвртка, 14. августа, завршити активности чишћења и прања, те дезинфекције објеката.

"Огроман број објеката је на свом подручју очистило предузеће жЕко белж, остаје да се очисти још неколико привредних субјеката, међу којима жЖитопродуктж, и то ће бити урађено када заврше чишћење својих просторија", рекао је Гаврановић.

Говорећи о снабдијевању питком водом села у кањону Врбаса, Гаврановић је навео да је до проблема у водоснабдијевању дошло због продирања подземних вода на поједина изворишта, због чега су из Штаба апеловали на становништво да је не користе за пиће, већ у техничке сврхе, док не буде обављено чишћење од муља.

"То што се дешавало најбоље показује и шта је са извориштима и подземним водама, јер смо и вечерас имали пријаву да је у објекат продрла подземна вода, иако нема киша", рекао је Гаврановић.

Он је апеловао на становништво да не изводи никакве грађевинске радове без одобрења надлежних да се не би покренула клизишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана