Banjaluka: Odbornicima ubuduće tanje koverte

Vesna Popović
Banjaluka: Odbornicima ubuduće tanje koverte

Banjaluka - Smanjenje odborničkih naknada, transformacija Centra za razvoj i unapređenje sela, Radničkog univerziteta i Gradske razvojne agencije pitanja su koja će se do kraja godine morati naći na dnevnom redu gradskog parlamenta.

Rekao je to juče gradonačelnik Igor Radojičić na sjednici kolegijuma Skupštine grada, na kojem je dogovoreno da će druga sjednica gradskog parlamenta biti održana sutra u 10 časova, dok je treća planirana za 5. decembar.

- Radi se o usklađivanju sa aktuelnim Zakonom o lokalnoj samoupravi, a to će za Banjaluku značiti da će odbornici u ovom sazivu primati manje novca nego do sada - rekao je Radojčić.

Prema ranijem zakonu odbornička naknada se mogla obračunati u iznosu do 65 odsto od prosječne plate zaposlenih u Gradskoj upravi, ne računajući plate funkcionera, što je iznosilo nešto oko 700 KM. Prema novom zakonu, ovaj postotak je smanjen na do 50 odsto.

Kada su u pitanju najavljene transformacije gradskih institucija, Radojičić je kazao da će biti jasnije određeno koje će tačno biti njihove dužnosti.

- Cilj je da što efikasnije obavljaju svoj posao - naveo je Radojičić.

Dodao je da je na kolegijumu dogovoreno da će na sjednici koja je zakazana za sutra odbornici razmatrati i nacrt budžeta grada za iduću godinu, novi poslovnik o radu Skupštine grada, izmjene Statuta, te razrješenje Dejana Kusturića sa dužnosti direktora Gradske razvojne agencije.

Šef Kluba odbornika DNS-a Boran Bosančić objasnio je da, po novom poslovniku, ako akt ne dobije većinu glasova od ukupnog broja prisutnih članova komisije, taj dokumenat će biti skinut sa dnevnog reda.

- Pošto pojedina dokumenta razmatra više komisija, kolegijum će odlučiti čiji stav će biti uvažen - kazao je Bosančić.

Odbornik PDP-a Zoran Talić smatra da su pojedina pitanja u novom poslovniku ostala nedorečena.

- Navedeno je da ako član komisije dva puta bude neopravdano odsutan na sjednicama, biće razriješen dužnosti i zamijeniće ga njegov partijski kolega iz Skupštine grada. Postavlja se pitanje šta će biti u slučajevima kada partije imaju samo jednog odbornika - naveo je Talić.

Jerković

Potpredsjednik RS Josip Jerković posjetio je juče Gradsku upravu i razgovarao sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem.

- U Banjaluku treba privući nove investitore i razvijati zajedničku saradnju za dobrobit svih građana. Biti gradonačelnik nije samo čast, već i velika odgovornost prema svim njenim građanima - kazao je Jerković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana