Зубарске столице добија пет амбуланти

Весна Поповић
Зубарске столице добија пет амбуланти

Бањаука - Дом здравља добиће пет стоматолошких столица са комплетном опремом, које ће бити распоређене у дјечијим амбулантама, а ријеч је о поклону предсједнице Владе РС Жељке Цвијановић вриједном око 150.000 марака.

Истакла је то директорица Дома здравља Гордана Тешановић и додала да ће три столице бити постављене у Поликлиници, а по једна у основним школама "Иво Андрић" и "Бранко Радичевић".

- Сваке године у извјештају о раду Дома здравља наводимо проблеме са стоматолошким машинама, које су старе више од 40 година. Премијерка је имала сензибилитет да препозна наше потребе, али и поражавајуће податке о здрављу зуба код дјеце у граду - казала је Тешановићева.

Нагласила је да ће кроз ову донацију бити обезбијеђена квалитетнија здравствена заштита дјеци до 15 година.

Начелник Службе за стоматолошку здравствену заштиту Зоран Гвозден је рекао да од шест школских стоматолошких амбуланти половина њих има нове столице са додатном опремом.

- Послије ове донације само амбуланта у ОШ "Георги Стојков Раковски" остаће са старом опремом. У једној амбуланти у Поликлиници већ имамо нову опрему, а захваљујући овом поклону биће модернизоване четири - рекао је Гвозден.

Додао је да ће када добију нове машине старе репарирати, након чега ће их постављати у приградским и сеоским школама у којима буду отваране стоматолошке амбуланте.

- Уочено је да су зуби лоши многим малишанима у мјесним заједницама Бочац, Карановац, Крупа на Врбасу, Бронзани Мајдан, Мишин Хан, Пискавица, Поткозарје, Куљани и слично - казао је Гвозден.

Нагласио је да ће због потреба пацијената амбуланте у школама "Бранко Радичевић" и "Свети Сава" од 22. јануара радити у двије смјене, а до краја другог полугодишта и у школама "Борисав Станковић" и "Иво Андрић".

Истакао је да је посљедњи систематски преглед показао да постоје велики проблеми код шестогодишњака.

- Од 1.206 прегледаних малишана чак њих 90 одсто има каријес на млијечним зубима. Од тих 90 одсто чак више од пола њих има више од пет каријеса - казао је Гвозден.

Сматра да је то настало као посљедица мишљења да млијечни зуби нису важни, јер се они смјењују.

- Млијечни зуби су и те како важни, а исто боле и могу да отекну као и стални зуби. Да бисмо тај проблем умањили у оквиру програма превенције двије докторице обилазе вртиће у којима уче дјецу како да правилно перу зубе - казао је он.

Кад су у питању дванаестогодишњаци Гвозден је казао да су резултати били бољи него претходних година. Он је додао да Служба за стоматолошку здравствену заштиту прави и мобилне апаратиће који су бесплатни за дјецу до 15 година, те да су лани направили више од 1.900 ових апаратића.

Нове услуге

Зоран Гвозден је истакао да су старијима од 15 година доступни и фиксни апарати за исправљање зуба.

- Од прошле године смо увели ту услугу. Фонд здравственог осигурања не покрива те трошкове и један фиксни апарат по вилици кошта 990 КМ. Осим тога, правимо и навлаке од керамике, за шта је потребно издвојити 120 марака по зубу - казао је Гвозден.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана