Žrtve opominju na nezaborav

Jasmina Perišić
Žrtve opominju na nezaborav

Banjaluka - Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca u Spomen-kosturnici, juče je u Drakuliću obilježena 74. godišnjica od ustaškog pokolja 2.300 Srba u Drugom svjetskom ratu.

Žrtve, među kojima je bilo i 551 dijete, ubijene su 7. februara 1942. u selima Drakulić, Šargovac, Motike i rudniku Rakovac, bez ijednog ispaljenog metka.

Obilježavanju ovog strašnog zločina prisustvovalo je nekoliko stotina građana, među kojim su bili potomci žrtava, ali i preživjeli Drakulićani, koji su uspjeli da pobjegnu pred ustaškim nožem.

Osamdesetdvogodišnji Slobodan Brković, kojem su u ovom pokolju stradali tri sestre, majka, brat i dva djeda, kaže da se ne smiju zaboraviti žrtve ubijene tog kobnog dana.

- Upali su nam u kuću i jedan ustaša je iz sobe izveo mog djeda, brata Pavla i mene. Pavlu je rekao da klekne. Čim je kleknuo, potegao je za sjekirom, koju do tada nismo ni vidjeli i odsjekao mu glavu. Kada sam to vidio, krenuo sam da bježim. Bježao sam ka Mileševićima, ali su me susreli. Jedan me je ubo više puta bajonetom u stomak, a kada sam pao, otišli su misleći da sam mrtav - prisjeća se Brković i drhtavim glasom objašnjava kako je preživio ubodne rane.

Kaže da je uspio da dođe do kuće, gdje je na jednoj gomili zatekao poubijanu porodicu.

- Brat je bio malo dalje, jer mislim da je potek'o bježati, pa ga je ustaša stigao i ubio. Kada sam ušao u kuću, rane sam povezao đedovim šalom i legao. Sjećam se da sam bio neopisivo žedan i pio vodu. Bilo mi je jako hladno, zaspao sam premrznut. Našle su me sutradan komšije Jakov i Marko Kovačević, rekli su to mojim stričevićima, ali se ne sjećam ko me je odveo u bolnicu - ispričao je potresnu priču Brković.

Mile Panić iz Motika, koji je došao da oda počast stradalima, kaže da je u tom pokolju izgubio oca i dvije rođene sestre.

- Komšija Šimun Josipović je rekao majci nakon očevog ubistva da bježi i sklanja ostalu djecu i tako smo se spasili - rekao je Panić.

Vijence žrtvama položili su ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, ministar pravde RS Anton Kasipović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, poslanici u Narodnoj skupštini RS, te predstavnici grada.

Savanović je rekao da ovaj događaj govori o razmjeri  fašizma i ustaškog terora, te da žrtve ne smiju biti zaboravljene.

- Treba izvući pouku iz ovih obilježavanja. Samo jedinstvo, sloboda i otadžbina srpskom narodu daje garanciju da može imati miran život - rekao je Savanović.

Ubijeni bez ispaljenog metka

Ustaške snage pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog "Tjelesnog zdruga Ante Pavelića", uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale su Srbe sjekirama, noževima, krampovima i "srbomlatom" (drvena drška sa metalnom kuglom).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana