Зоран Талић, предсједник Скупштине Бањалуке: Попис имовине смањиће број афера

Весна Поповић
Зоран Талић, предсједник Скупштине Бањалуке: Попис имовине смањиће број афера

Град мора идентификовати своју имовину јер кад год се покрене прича о тој теми, не зна се шта је све тачно у његовом власништву, због чега сам предложио да се на једном од љетних засједања нађу тачке које ће се бавити тим питањем.

Рекао је то предсједник Скупштине града Зоран Талић и додао да је суштина ове евиденције с једне стране заштита, а с друге да градска имовина буде стављена у службу развоја и привлачења инвестиција.

* ГЛАС: Како видите могућност да се уреди та прилично неуређена област?

ТАЛИЋ: На сједницама Скупштине града су се појављивале афере кроз које смо сазнали да су неке парцеле или простори у спору, а до тада нисмо ни знали да је то имовина града. Зато је важно да прво идентификујемо градску имовину, да знамо чиме располажемо. У једној тачки дневног реда Скупштине ће бити наведено какву имовину имамо, да ли се води неки поступак и на којим је судским инстанцама. Град не може утицати на судове, али се можемо квалитетније укључити у тај поступак. Када имамо идентификовану имовину, можемо лакше донијети одлуке на основу којих ће се имовина ставити у служби развоја и привлачења инвестиција.

* ГЛАС: Често истичете значај привреде. Какве су шансе да се привуку инвестиције и колика је заинтересованост за улагања?

ТАЛИЋ: Направљено је много помака, формирана је пословна зона у Рамићима, другу формирамо у "Јелшинграду", а имамо и друге интересантне локације. Донијели смо одлуке по којима се земљиште и објекти могу давати испод тржишне цијене и без накнаде уколико Скупштина утврди да је то у интересу града. Смањили смо комуналне накнаде, а уведен је и низ бенефиција. Међутим, морамо ићи и у другом правцу. Страни и домаћи инвеститори су исказали интересовање да улажу у Бањалуку, али из разговора са привредницима, који већ раде и који би потенцијално покренули посао, смо уочили да је највећи проблем недостатак квалификоване радне снаге. Зато ћемо отворити центар у којем ће људи бити оспособљени за тражена занимања.  

* ГЛАС: Хоће ли проблем недостатка радника бар дјелимично бити ријешен отварањем Регионалног центра за оспособљавање кадрова, односно трансформацијом Радничког универзитета?

ТАЛИЋ: Одлука о трансформацији Радничког универзитета би у наредном периоду требало да се нађе на дневном реду Скупштине. Након тога ћемо почети акредитацију како бисмо добили лиценце. План је да у току године центар почне са обуком радника. Бројни привредници су заинтересовани за тај пројекат и преквалификација би требало да буде доступна за широку лепезу занимања као што су дрвопрерађивачка, текстилна, обућарска, обрада метала и мноштво других. Центар би донекле требало да ријеши проблем недостатка квалификованих радника, али на томе ипак треба системски радити усклађивањем тржишта са уписном политиком. Центар ће бити организован као градска установа и циљ је да се минимално финансира из буџета, а највећи дио да се обезбиједи кроз властите приходе и из међународних фондова.

* ГЛАС: У јавности се може чути да сте атипичан предсједник Скупштине града, прије свега, јер сте најмлађи предсједник до сада, излазите на терен, разговарате са грађанима... Колико сте задовољни до сада урађеним?

ТАЛИЋ: Посљедњих пола године, колико сам на челу Скупштине, трудио сам се да максимално отворим врата кабинета за грађане. Примили смо више од 150 грађана, на терену ослушкивали њихове проблеме и тражили рјешења. На селима је највећи проблем недостатак воде, путева, те како доћи до подстицаја за развој пољопривреде. У приградском дијелу недостаје водоводна и канализациона мрежа, а у централном вртићи и спортски терени. Разговарали смо са великим бројем привредника, представника удружења и гледали смо да будемо другачији. Циљ је да овај кабинет постане средство за рјешавање проблема и мислим да се у томе успијева, али увијек може боље и томе ћемо тежити.

* ГЛАС: Хоћете ли наставити тај континуитет и у овој години?

ТАЛИЋ: Наставићу истим темпом јер је то исправан пут. Водим се девизом да су грађани нас бирали. Они су наши послодавци и треба да гледамо да се с њима оствари што бољи контакт и да им се максимално помогне.

* ГЛАС: Скупштина је постала много отворенија, а у припреми је и сајт градског парламента. Који су дугорочни планови?

ТАЛИЋ: У току је припрема нове интернет странице градског парламента и трудићемо се да она што прије буде у функцији. Желимо да, поред информација које ће грађанима бити доступне, ова страница буде и средство за комуникацију, да они могу да доставе приједлоге, сугестије, примједбе, критике и све оно што би било корисно за развој града. Циљ је да временом буде и доступан програм за е-петицију, те пренос засједања Скупштине. Дугорочни план је да све буде у електронском облику, те да дигитализујемо комплетну Скупштину у којој је опрема из 2001. године са  оперативним системом "Виндоуз 98" и све је застарјело. Не чекамо паре из буџета за те намјене, већ смо конкурисали за грантове међународних фондова. Одговоре очекујемо у априлу или мају и ако буду позитивни, могли бисмо одмах почети са реализацијом.

 Важно унаприједити културу

* ГЛАС: Често присуствујете културним догађајима и подвлачите значај ове области. Колике су шансе да Бањалука постане Европска престоница културе?

ТАЛИЋ: Уколико бисмо добили ту титулу за 2024. годину, то ће бити пун погодак. У случају да је не добијемо, тај процес кроз који ће град проћи за кандидатуру је веома битан јер ћемо унаприједити културу у граду и подићи је на виши ново. Већ сада је видљиво да се почиње више размишљати и разговарати о култури и њеним потребама, проблемима, манифестацијама и да се почиње улагати у инфраструктуру која је потребна за развој културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана