Zoran Talić kandidat za predsjednika Skupštine

Vesna Popović
Zoran Talić kandidat za predsjednika Skupštine

Banjaluka - Nezavisni odbornik Zoran Talić kandidat je vladajuće koalicije SNSD-a, DNS-a, SP-a, US-a i odbornika nacionalnih manjina za novog predsjednika Skupštine grada.

Njegovo imenovanje i smjena aktuelnog predsjedavajućeg gradskog parlamenta Budimira Balabana trebalo bi da bude jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice čiji je početak zakazan za deset časova.

Gradonačelnik Igor Radojičić je predložio Talića, a predstavnici vladajuće koalicije su na jučerašnjem sastanku to i podržali.

Radojičić juče nije davao izjave o ovom pitanju, ali je putem društvenih mreža poručio da očekuje širu podršku odbornika i izbor novog predsjednika Skupštine.

Predsjednik GO DNS-a Nedeljko Čubrilović je rekao da je na tu poziciju predložen Zoran Talić, ali da konačni prijedlog o imenovanju novog predsjednika u skupštinsku proceduru treba da uputi Komisija za izbor i imenovanja, nagrade i priznanja, čija je sjednica zakazana za danas prije početka zasjedanja gradskog parlamenta.

Iako su ovu stranku nedavno napustila tri odbornika, Čubrilović tvrdi da novi žele da se pridruže DNS-u.

- Vjerovatno će se to desiti u vremenu koje je pred nama. Pregovaramo sa ozbiljnim ljudima koje cijenim kao odbornike i kao ljude koji su uticajni u gradu - kazao je Čubrilović, ali nije želio da kaže o kome se radi.

Istakao je da će DNS nastaviti da podržava  gradonačelnika Radojičića.

- Što se tiče pregovora u vezi sa novim rasporedom snaga u koaliciji nakon formiranja novog skupštinskog rukovodstva, na gradonačelniku je da povuče prvi potez o tom pitanju - naveo je Čubrilović.

Predsjednik GO Ujedinjene Srpske Milan Petković očekuje da će kandidat za novog predsjednika na današnjem zasjedanju dobiti podršku vladajuće koalicije.

- Nismo razgovarali o broju odbornika u vladajućoj koaliciji niti je bilo riječi o promjenama personalnih rješenja kada su u pitanju pojedine funkcije, ta pitanja ćemo razmatrati nakon ljetne pauze. Vladajuća koalicija takođe očekuje dolazak novih odbornika pa ćemo sačekati da se taj proces završi - rekao je Petković.

Dok su koalicioni partneri imali završne dogovore pred današnje zasjedanje Skupštine, njen aktuelni predsjednik Budimir Balaban je javnosti predstavio novi klub odbornika pod nazivom "Sloboda" u kojem će djelovati Milenko Jaćimović, koji je ujedno i šef kluba, Nenad Šibarević i Stojan Vukajlović.

Iako klub ima četiri člana, Balaban tvrdi da će im se pridružiti novi.

- Očekujem da će nas u skorije vrijeme biti između sedam i devet. Ne interesuje nas ni pozicija ni opozicija, podržaćemo svaku odluku u interesu građana - istakao je Balaban.

Milenko Jaćimović, koji se na početku mandata izjasnio da će podržavati rad vladajuće koalicije, rekao je da u njoj više ne može djelovati te da se zato pridružio ovom klubu.

- Smatram da nisam obavezan da poštujem koalicioni sporazum ako sam kao njen član bio diskvalifikovan. Nisu me pozivali ni na jedan sastanak - kazao je Jaćimović.

Podrška

Milan Petković je rekao da se Zoran Talić na jučerašnjem sastanku izjasnio da će zajedno sa odbornikom Tatjanom Čičić-Odžaković, sa kojom je u februaru istupio iz PDP-a, u budućnosti podržati rad gradonačelnika Igora Radojičića i biti dio vladajuće koalicije.

Pokušali smo da dobijemo stav Talića o kandidaturi za predsjednika Skupštine i aktuelnoj situaciji, ali on kao i prethodnih dana nije odgovarao na telefonske pozive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana