Зоран Талић кандидат за предсједника Скупштине

Весна Поповић
Зоран Талић кандидат за предсједника Скупштине

Бањалука - Независни одборник Зоран Талић кандидат је владајуће коалиције СНСД-а, ДНС-а, СП-а, УС-а и одборника националних мањина за новог предсједника Скупштине града.

Његово именовање и смјена актуелног предсједавајућег градског парламента Будимира Балабана требало би да буде једна од тачака дневног реда данашње сједнице чији је почетак заказан за десет часова.

Градоначелник Игор Радојичић је предложио Талића, а представници владајуће коалиције су на јучерашњем састанку то и подржали.

Радојичић јуче није давао изјаве о овом питању, али је путем друштвених мрежа поручио да очекује ширу подршку одборника и избор новог предсједника Скупштине.

Предсједник ГО ДНС-а Недељко Чубриловић је рекао да је на ту позицију предложен Зоран Талић, али да коначни приједлог о именовању новог предсједника у скупштинску процедуру треба да упути Комисија за избор и именовања, награде и признања, чија је сједница заказана за данас прије почетка засједања градског парламента.

Иако су ову странку недавно напустила три одборника, Чубриловић тврди да нови желе да се придруже ДНС-у.

- Вјероватно ће се то десити у времену које је пред нама. Преговарамо са озбиљним људима које цијеним као одборнике и као људе који су утицајни у граду - казао је Чубриловић, али није желио да каже о коме се ради.

Истакао је да ће ДНС наставити да подржава  градоначелника Радојичића.

- Што се тиче преговора у вези са новим распоредом снага у коалицији након формирања новог скупштинског руководства, на градоначелнику је да повуче први потез о том питању - навео је Чубриловић.

Предсједник ГО Уједињене Српске Милан Петковић очекује да ће кандидат за новог предсједника на данашњем засједању добити подршку владајуће коалиције.

- Нисмо разговарали о броју одборника у владајућој коалицији нити је било ријечи о промјенама персоналних рјешења када су у питању поједине функције, та питања ћемо разматрати након љетне паузе. Владајућа коалиција такође очекује долазак нових одборника па ћемо сачекати да се тај процес заврши - рекао је Петковић.

Док су коалициони партнери имали завршне договоре пред данашње засједање Скупштине, њен актуелни предсједник Будимир Балабан је јавности представио нови клуб одборника под називом "Слобода" у којем ће дјеловати Миленко Јаћимовић, који је уједно и шеф клуба, Ненад Шибаревић и Стојан Вукајловић.

Иако клуб има четири члана, Балабан тврди да ће им се придружити нови.

- Очекујем да ће нас у скорије вријеме бити између седам и девет. Не интересује нас ни позиција ни опозиција, подржаћемо сваку одлуку у интересу грађана - истакао је Балабан.

Миленко Јаћимовић, који се на почетку мандата изјаснио да ће подржавати рад владајуће коалиције, рекао је да у њој више не може дјеловати те да се зато придружио овом клубу.

- Сматрам да нисам обавезан да поштујем коалициони споразум ако сам као њен члан био дисквалификован. Нису ме позивали ни на један састанак - казао је Јаћимовић.

Подршка

Милан Петковић је рекао да се Зоран Талић на јучерашњем састанку изјаснио да ће заједно са одборником Татјаном Чичић-Оџаковић, са којом је у фебруару иступио из ПДП-а, у будућности подржати рад градоначелника Игора Радојичића и бити дио владајуће коалиције.

Покушали смо да добијемо став Талића о кандидатури за предсједника Скупштине и актуелној ситуацији, али он као и претходних дана није одговарао на телефонске позиве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана